pomóżcie
magdusia: wiedząc, że cos 2φ=1/4 oraz φ∊(0,π/2)
oblicz wartości funkcji sin φ, cos φ, tg φ, ctg φ
9 cze 10:58
Hugo: φ co to jest
9 cze 11:01
J: grecka litera ..
9 cze 11:03
magdusia: hej nie mam innych oznaczeń to jest znaczek jak wstążka
9 cze 11:04
J:
Skorzystaj z tego: cos2x = cos2x − sin2x = cos2x − (1 − cos2x) ... i oblicz cosx
9 cze 11:05
magdusia: to dla mnie czarna magia pokaż jak to rozwiązać całe wierzę że mi pomożesz i rozwiążesz mi to
dzięki buziaczki
9 cze 11:09
Hugo: a to teraz jest proste myślalem że to coś nie wiadomo co...
I podstawiamy z jedynki trygonometrycznej
9 cze 11:11
Hugo: aczkolwiek dziwnie wychodzi

niech ktoś mnie sprawdzi
9 cze 11:11
Janek191:
cos 2φ =
14
2 cos
2 φ − 1 = u{1]{4}
2 cos
2φ =
54 / : 2
cos
2φ =
58
| | 5 | | √5 | | √10 | |
cosφ = √ |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 2√2 | | 4 | |
więc
| | 3 | | √3 | | √6 | |
sin φ = √ 1 − cos2φ = √ 1 − 58 = √ |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 2 √2 | | 4 | |
| | sin φ | | √6 | | √10 | | √6 | | 4 | | √6 | |
tg φ = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | cos φ | | 4 | | 4 | | 4 | | √10 | | √10 | |
| | √60 | | 2√15 | | √15 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
| | 5 | | 5√15 | | √15 | |
ctg φ = |
| = |
| = |
| |
| | √15 | | 15 | | 3 | |
9 cze 11:11
Hugo: Dobrze mi wyszedł cosinus

.. moze jednak bedzie 40% z rozsz z matmy
9 cze 11:13
Hugo: i co z tymi buziaczkami?
9 cze 11:23
zawodus: Musisz się bardziej postarać

albo podszyj się pod autora i sam sobie daj
9 cze 11:33
Hugo: pffffffffffffffffffff xd aż taki zdesperowany nie jestem
9 cze 11:34
magdusia: dzięki Janku jesteś wielki
9 cze 11:52