wyznacz ekstreme
pochodne:
9 cze 10:45
pochodne: x=1
czy to dobrze zrobiłam?
9 cze 10:45
Hugo: do wolframa wrzucaj bo tu są maturzyści jak ja i studenci; jednak tych drugich jak na razie nie
ma i nie pomogę ; /
9 cze 10:49
Janek191:
więc
| | 1 | | 4 | |
f ' (x) = 1 + 4*(− |
| ) = 1 − |
| |
| | x2 | | x2 | |
9 cze 10:51
Janek191:
9 cze 10:52
Janek191:
| | 4 | |
f'(x) = 0 ⇔ 1 − |
| = 0 ⇔ x = − 2 lub x = 2 |
| | x2 | |
9 cze 10:54
Janek191:
Wyznacz ekstremum ( a nie ekstremę )

W tym przypadku mamy dwa ekstrema ( maksimum lokalne i minimum lokalne ).
9 cze 10:55
Hugo: musicie mnie tego nauczyc
9 cze 11:00
PW: Na pierwszym roku będzie.
9 cze 11:59