matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdx ekstreme funkcji
pochodne:
4
f(x)=x+
x
2
9 cze 10:39
M:
10 paź 06:04
k:
4
f'(x) = 1−
x
14 paź 13:24
chichi:
a to ciekawe
14 paź 13:56
Little Mint:
f'(x)=1
4
0*x
2
−4*2x
−8x
f'(
)=
=
x
2
x
4
x
4
4
8x
x
4
−8x
f'(1+
)=1−
=
x
2
x
4
x
4
14 paź 19:37
chichi:
matko jedyna, kto cie tego nauczył?
14 paź 21:27
ajj:
To samouk
14 paź 21:40
wredulus_pospolitus:
Ojjjj ''maluchu"
4
8
(x +
)' = (x + 4*x
−2
)' = 1 − 8*x
−3
= 1 −
x
2
x
3
po co sobie komplikować życie
4
Żeby nie było −−− zamieniłem
na 4x
−2
tylko po to aby pokazać, że można skorzystać
x
2
z 'podstawowego' wzoru na pochodną który każdy (kto miał styczność z pochodnymi) MUSI znać: (x
α
)' = α*x
α−1
14 paź 22:33