Wielomiany
Eboneer: Liczba −2 jest pierwiastkiem równania x3 − 5x2 − 2x + 24 = 0 Wyznacz pozostałe pierwiastki. W
tym zadaniu trzeba wypisać dzielniki 24?
9 cze 10:33
Hugo: Eboneer: podziel wielomian w(x) przez (x+2) .. następnie będziesz mieć już tylko równanie
kwadratowe i obliczysz delte
9 cze 10:36
Hugo: Będzie 1, 2 lub 3 rozwiązania
9 cze 10:37
J: Nie ... podzielić ten wielomian przez: x + 2
9 cze 10:37
Eboneer: (x+2)(x2 − 7x + 12) = 0
Czyli będzie 3 rozwiazania. Dzieki
9 cze 10:49
Saizou :
x3+2x2−7x2−14x+12x+24=0
x2(x+2)−7x(x+2)+12(x+2)=0
(x+2)(x2−7x+12)=0
(x+2)(x−4)(x−3)=0
9 cze 10:50
Hugo: mam do was pytanie osobiste

jak by był jakiś wielomian
ax
3 + bx
2 + cx + 343 i wiedzielibyśmy że ma 3 pierwiastki dodatnie całkowite to można od razu
zapisać że 343 = 7
3 i to są trzy siódemki ?
9 cze 10:55
Saizou : niekoniecznie
9 cze 11:01
Hugo: bigos
9 cze 11:02
Saizou : chwila .... musze przemyślec to
9 cze 11:02
Saizou :
x
3+343=0
jeden pierwiastek potrójny
9 cze 11:03
Saizou : co ja piszę, gdzie potrójny

sam jeden pierwiastek
9 cze 11:05
Hugo: potrójny ten sam : >
9 cze 11:23
Hugo: x = 7. x=7, x=7
⇔
x=7
9 cze 11:24
Eboneer: Mam jeszcze taką nierówność x3 − 2x2 + 2x − 1 > 0 wiecie od czego zacząc bo ja nie mam
pojęcia.
9 cze 11:28
zawodus: od rozkładu lewej strony na czynniki
9 cze 11:32
Hugo: grupowanie wyrazów i wyznaczania współczynniki przed nawias
9 cze 11:33
Eboneer: x2(x−2) + 2x − 1 > 0 tak?
9 cze 11:34
J: Nie ... ⇔ (x − 1)(x2 + x +1) − 2x(x − 1) > 0 ⇔ (x − 1)( x2 + x +1 −2x) > 0
9 cze 11:49
Eboneer: Skad to się wzieło?
9 cze 11:54
J: x3 − 1 −2x + 2x ,ale x3 − 1 = (x −1)(x2 + x + 1)
9 cze 13:08