Zadanka komponenty
Caesar: Rozmiar na stałe:
2x na Form1 i piszemy:
this.Width = 300;
this.Height = 300;
this.FormBorderStyle = FormBorderStyle.FixedSingle; //stały rozmiar
______________________________
Zmiana nagłówka:
Klikamy na okno i text do zmiany.
albo w formie:
this.Text = "user 26.05.2014";
Lista rozwijana (COMBO BOX ) i przycisk BUTTON
2) Otwieranie nowego okna z instrukcją:
PPM na projekt, add−> Windows Form
Tworzymy TextBoxa np. o nazwie InstrukcjaTB i w Instrukcja.cs pieszemy
InstrukcjaTB.Text = "Text tu jakis";
InstrukcjaTB.Enabled = false; // nie można dodawać własnego tesktu w oknie
Klikamy na przycisk instrukcja w designie
private void InstrukcjaBT
Click(object sender, EventArgs e)
{
Instrukcja i = new Instrukcja();
i.Show();
}
Skonfigurowanie połączenia z baza i posegregowanie alfabetycznie listy wzorów:
TOOLS −> Connect to database −> SQL SERVER DATABASE FILES −> ścieżkę i ok.
Prawym na projekt, add new item −> LINQ to SQL Class
Po lewo w zakładce SERVER EXPLORER , rozwijam swoją baze i przeciągam tabele na prawo

W Form1 dodaje:
nad public Form1:
DataClasses1DataContext dc = new DataClasses1DataContext(); //Contex służy do odczytywania z
bazy danych
w public:
DataClasses1DataContext dc = new DataClasses1DataContext(); //Contex służy do odczytywania z
bazy danych
var q = from a in dc.Wzors orderby a.Nazwa ascending select a.Nazwa; //var
zmienna, pod którą można przypisać wszystko
// from to (a) konstrukcja w LINQ
wzoryCB.DataSource = q; // wypełanine Combo Boxa danymi ze zmiennej q
______________________−−
Wczytywanie i rysowanie wzorców wczytanych z bazy.
Dodaje PictureBox
private Graphics g;
Tworze Funkcję rysuj
public void rysuj()
{
pedzel = new SolidBrush(Color.Black);
PlotnoPB.Image = new Bitmap(225, 225);
g = Graphics.FromImage(PlotnoPB.Image);
var w = (from a in dc.Wzors where a.Nazwa == wzoryCB.SelectedItem.ToString() select
a.Id).Single();
var pu = dc.Punkts; //pobiera tabele punkty zmienna jest cała tabela
idw = w;
Bitmap b = new Bitmap(225, 225);
foreach (var dane in pu)
{
v.Add(dane);
}
foreach (var dane in v)
{
if (dane.WzorId == Convert.ToInt32(w))
{
// MessageBox.Show("siema");
Point poi = new Point(dane.X * 9 + 4, dane.Y * 9 + 4);
Rectangle rect = new Rectangle(poi,new Size(9,9));
g.FillPie(pedzel, rect,0,360);
}
PlotnoPB.Refresh();
}
}
Wchodzę w ComboBoxa, w Eventy(pierun) i klikam 2x w SelectedIndexChanged i wrzucam tam funkcje
rysuj
____________________________________________________________________________
_________________________−
Możliwość edycji rysunku
Otwieram event w PlotnoMouseMove
pprivate void PlotnoPB
MouseClick(object sender, MouseEventArgs e)
{
Bitmap b = new Bitmap(PlotnoPB.Image);
g = Graphics.FromImage(PlotnoPB.Image);
bool czy = false;
if (e.Button == MouseButtons.Left)
{
Point h = new Point((((int)e.X / 9) * 9), (((int)e.Y / 9) * 9));
for (int i = 0; i < v.Count; i++)
{
if (v[i].X == h.X && v[i].Y == h.Y)
{
v.Remove(v[i]);
czy = true;
pedzel = new SolidBrush(Color.White);
break;
}
}
if (czy == false)
{
pedzel = new SolidBrush(Color.Black);
v.Add(new Punkt { WzorId = idw, X = h.X, Y = h.Y });
}
Point poi = new Point(h.X + 4, h.Y + 4);
Rectangle rect = new Rectangle(poi, new Size(9, 9));
g.FillPie(pedzel, rect, 0, 360);
PlotnoPB.Refresh();
}
}
Zapisywanie
private void DodajBT
Click(object sender, EventArgs e)
{
var pu = dc.Punkts;
bool spr = false;
foreach (var dane in pu)
{
foreach (var danev in v)
{
if (dane.WzorId == danev.WzorId && dane.X == danev.X && dane.Y == danev.Y)
{
spr = true;
break;
}
}
if (spr == false)
{
dc.Punkts.DeleteOnSubmit(dane);
dc.SubmitChanges();
}
spr = false;
}
foreach (var dane in v)
{
foreach (var danev in pu)
{
if (dane.WzorId == danev.WzorId && dane.X == danev.X && dane.Y == danev.Y)
{
spr = true;
break;
}
}
if (spr == false)
{
dc.Punkts.InsertOnSubmit(dane);
dc.SubmitChanges();
}
spr = false;
}
}
}
9 cze 10:00
wredulus_pospolitus:
a to na wrzucone zostało w jakimś konkretnym celu
9 cze 10:02
zawodus: pewnie gotowiec na sprawdzian
9 cze 10:05
Caesar: na koło mi się przyda, nie usuwajcie tego do 15 jeśli można
9 cze 10:31
Hugo: myślałem że kopiowałeś z XYZ strony i nie chciało ci sie usunąć szczątków HTML.. ale tereaz
widzke okej

Nie szpanuj javą 8)
9 cze 10:41
Aquena: Chyba C#
9 cze 10:51
Hugo: a kłócił bym sie ale najlepiej niech sie autor wypowie
9 cze 11:02
Caesar: Visual Studio C#

Aquena ma racje
9 cze 11:35
9 cze 11:38
Aquena: public partial class Form1 : Form
{
Graphics g; static Timer timer = new Timer();
private SolidBrush pedzel;
private Pen pioro;
public Form1()
{
InitializeComponent();
pictureBox1.Image = new Bitmap(300, 300);
pedzel = new SolidBrush(Color.Black);
pioro = new Pen(Color.Black);
}
int size =5;
private void pictureBox1MouseClick(object sender,MouseEventArgs er)
{
// Rysuj(e);
timer.Tick += new EventHandler((sender1, e1) => Rysuj(sender1, e1, er));
timer.Interval = (20) * (1); // Timer will tick evert second
timer.Enabled = true; // Enable the timer
timer.Start(); // Start the timer
//MessageBox.Show(timer.ToString());
}
private void Rysuj(object sender, EventArgs e, MouseEventArgs er)
{
size += 2;
Bitmap b = new Bitmap(300,300);
pictureBox1.Image = b;
g = Graphics.FromImage(pictureBox1.Image);
Point poi = new Point(er.X, er.Y);
//MessageBox.Show(poi.X.ToString()+" " + poi.Y.ToString()+ "Size = "+size);
Rectangle rect = new Rectangle(poi, new Size(size,size));
g.DrawPie(pioro, rect, 0, 360);
pictureBox1.Refresh();
}
}
9 cze 12:58
Aquena: Oczywiście jest tam syf , ale coś się animuje
9 cze 12:58
Caesar: Do usunięcia, zaliczone
9 cze 22:20