poprawa semestru
junar: Nie mam czasu bawić się tutaj z edycją, więc wklejam link do zadań, gdzie wygląda to tak jak
powinno:
http://zadane.pl/zadanie/7330552
Potrzebne na dzisiaj do 13:30
Najważniejsze przykłady podkreślone.
Z góry dzięki
zad.1
Oblicz trzy pierwsze wyrazy poniższych ciągów o podanym wzorze ogólnym:
a
n = \frac{ (−1)
n−2 }{ n
2+2n }
zad.2 −− ważne
Dla każdego z poniższych ciągów wyznacz a
n*1 . a
n+1 .a
2n−1 . a
2n −1 .
a
n = \frac{2n−1}{n+2}
zad.3
Który wyraz ciągu ( a
n) jest równy x?
a) a
n =5n−7 x=53
b) a
n= n(n−4)−20 x=25
c) a
n= \sqrt{2n+1} x=5
zad.4
Które wyrazy (i ile ich jest) ciągu (a
n) opisanego wzorem:
a) a
n=2n−5 są mniejsze od 10?
b) a
n=−3n+37 są ujemne?
c) a
n = 2n
2−17n+21 są nie dodatnie?
zad.5
Ciąg (a
n) jest arytmetyczny. Wiedząc, że:
a) a
7 =12 i a
12 =7 wyznacz wyraz pierwszy i różnicę tego ciągu
b)
a
n =3n−2 wyznacz wyraz pierwszy i różnicę tego ciągu
c) r=1,5 i a
3=−4 wyznacz wyraz pierwszy tego ciągu
zad.6
Podane niżej liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
a) 2x+1, −2x−1, x
2 +2
b) 3, x, 7
c) 2x−1, x+2, x−1
zad.7
a) Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego opisanego wzorem a
n =3n−2
b) Oblicz sumę 8+11+14+17+ ... +65
zad.8
Ciąg (a
n) jest geometryczny. Wiedząc, że:
a) q=1 \frac{1}{2} i a
3=3 wyznacz wyraz pierwszy tego ciągu
b) a
6 =−6 i a
3 =2 podaj wzór na wyraz n−ty tego ciągu
zad.9
Podane niżej liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x.
a) 2, x+2, 3x+2
b) x+1, x−1, x−4
zad.10
a) Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego opisanego wzorem a
n =3*
2
n−3
9 cze 09:44
zawodus: Czyli musisz oddać rozwiązane i masz poprawiony semestr?
9 cze 09:46
wredulus_pospolitus:
Przerażające:
opanował podstawy LaTeX'a, a nie potrafi zrobić chociażby 3a. zadania (równanie liniowe z jedną
niewiadomą)
Ogólnie wszystkie te zadania sprowadzają się do użycia jednego z 4−5 wzorów, które poznaliście
na zajęciach w trakcie omawiania ciągów arytmetycznych i geometrycznych.
9 cze 10:01
junar: Miałem poważnie złamaną nogę w 1 semestrze i nie byłem na prawie wszystkich lekcjach.
Muszę się nauczyć tych zadań i napisać poprawkę, a nie oddawać gotowe rozwiązania wcześniej
przygotowane.
Chcę tylko zobaczyć jak to się rozwiązuje i może zrozumiem coś.
9 cze 10:07
Janek191:
Np.
z.1
| | − 1 − 2 | | −3 | |
a1 = |
| = |
| = − 1 |
| | 12 + 2*1 | | 3 | |
| | (−1)2 − 2 | | 1 − 2 | | −1 | |
a2 = |
| = |
| = |
| |
| | 22 + 2*2 | | 4 + 4 | | 8 | |
| | (−1)3 − 2 | | − 1 − 2 | | −3 | | −1 | |
a3 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 32 + 2*3 | | 9 + 6 | | 15 | | 5 | |
z.3
a) a
n = 5 n − 7 x = 53
5 n − 7 = 53
5 n = 60 / : 5
n = 12
Odp. a
12 = 53
−−−−−−−−−−−−−
b) a
n = n*( n − 4) − 20 x = 25
n
2 − 4n − 20 = 25
n
2 − 4n − 45 = 0
Δ = (−4)
2 − 4*1*(−45) = 16 + 180 = 196
√Δ = 14
Odp. a
9 = 25
−−−−−−−−−−−−−−
c)
a
n =
√ 2n + 1 x = 5
√2n + 1 = 5
2n + 1 = 25
2n = 25 − 1 = 24 / : 2
n = 12
Odp. a
12 = 5
−−−−−−−−−−−−−
9 cze 10:14
Hugo: 
Miłego dnia wszystkim
9 cze 10:24
Janek191:
z.6
| | (2x + 1) + ( x2 + 2) | |
a) − 2x − 1 = |
| / *2 |
| | 2 | |
− 4x − 2 = x
2 + 2 x + 3
x
2 + 6 x + 5 = 0
( x + 5)*( x + 1) = 0
x = − 5 lub x = − 1
================
| | 3 + 7 | | 10 | |
b) x = |
| = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
==================
c)
| | ( 2x − 1) + ( x − 1) | |
x + 2 = |
| / * 2 |
| | 2 | |
2x + 4 = 3x − 2
3x − 2x = 4 + 2
x = 6
====
9 cze 10:42
Hugo: Moim zdaniem autor powinien sam robić a w razie wątpliwości zapytać, forum służy do poszerzania
wiedzy a nie zapożyczania ludzi w celach ocen.
9 cze 10:44
Janek191:
z.7
a) an = 3 n − 2 n = 15
a1 = 3*1 − 2 = 1
a15 = 3*15 − 2 = 43
Sn = 0,5*( a1 + an)*n
więc
S15 = 0,5*(1 + 43)*15 = 22*15 = 330
==============================
b)
8 + 11 + 14 + 17 + ... + 65 =
a1 = 8
r = 11 − 8 = 14 − 11 = 17 − 14 = 3
an = a1 + ( n −1)*r = 8 + ( n −1)*3 = 8 + 3n − 3 = 3n + 5 = 65
więc
3n = 65 − 5 = 60 / : 3
n = 20
−−−−−−−
a20 = 65
zatem
S20 = 0,5*( a1 + a20)*20 = 10*( 8 + 65} = 10*73 = 730
==============================================
9 cze 10:49
stróż:
Janek − nie popisuj się, jeśli człowiek nie zna materiału, to lepiej będzie, jeśli nie zaliczy.
Będzie w ten sposób mniej wykształciuchów.
9 cze 12:11
stróż:
A nogą się nie rozwiązuje zadań
9 cze 12:12
junar: Widzę, że sami pomocni ludzie tutaj.
Gdybyście musieli zaliczać 1 semestr z prawie każdego przedmiotu z powodu złamanej nogi, a co
się z tym wiąże pobytów w szpitalu i w domu, to może byście zrozumieli.
Na inne przedmioty można jakoś się nauczyć na pamięć, a na matematykę już nie bardzo.
Dzięki Janek191.
9 cze 12:31
wredulus_pospolitus:
chłopie ... co Ty pierdzielisz ... to jak miałeś ta nogę złamaną to byłeś w śpiączce albo
leżałeś unieruchomiony w łóżku mając 95% ciała w gipsie

Nie


No to kuźwa co stało na
drodze aby się uczyć przez ten czas
9 cze 12:35
junar: Nie wszyscy są asami z np. matematyki i nie przychodzi im to tak łatwo. Nauka samemu w domu, to
nie to samo co bycie na lekcji, słuchanie nauczyciela.
9 cze 12:42
wredulus_pospolitus:
A to rodzice nie mogli pomóc ? Rodzeństwo ? Koledzy/koleżanki ze szkoły? (kiedyś jakoś ludzie
dawali sobie z tym radę, a nie było wtedy takie szatańskiego wynalazku jakim jest 'internet')
Biedactwo taki bezradny byłeś, sam samiutki w wielki czarnym pokoju zamknięty.
Przyznaj przynajmniej sam przed sobą, że po prostu opierdalałeś się jak tylko mogłeś, a teraz
ma wiatrak w tyłku bo Ci się grunt pod nogami pali.
9 cze 12:46
Hajtowy: Powiedz od razu, że ojebałeś szkołe i teraz obrona przed poprawką sierpniową...
9 cze 12:46
junar: Ktoś szuka pomocy, chce się jeszcze jakoś postarać poprawić, to jeszcze go zjadą, że się
opierdala.
Jak ktoś jest słaby z matematyki, to nie jest tak hop siup się czegoś nauczyć, coś poprawić.
9 cze 12:52
wredulus_pospolitus:
junar ... najpierw tłumaczysz się nogą i piszesz o tym, że z jej powodu 'z prawie KAŻDEGO
przedmiotu' masz zaliczenie ... później wspominasz o tym, że 'nie jesteś dobry' z matematyki.
A ja nadal się Ciebie pytam −−− co tutaj stało na przeszkodzie, aby systematycznie robić
zadania? Miałeś przecież mnóstwo wolnego czasu.
Podałeś listę zadań ... zadań do których wystarczy użyć jednego z 4/5 wzorów
9 cze 12:58
daras: Odpowiedź jest krótka: ja też nie mam czasu sie bawić w rozwiązywanie
9 cze 15:07
daras: junar nawet przy wyrębie lasu trzeba się trochę orientować w ciele liczb naturalnych
9 cze 15:08
Trivial:
Samo podejście autora już wiele o nim mówi. Człowiek który prawdziwie szuka pomocy nie wrzuca
dziesięciu zadań na raz stwierdzając przy tym "Nie mam czasu bawić się tutaj z edycją". Pan
junar zwyczajnie szuka frajera, który odwali za niego robotę.
9 cze 15:34