Błagam szybko ! :(
monia: Podaj dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f
9 cze 09:11
zawodus: sprawdzian?
9 cze 09:13
monia: Tak tak tak ! Ostatni w tym roku!
9 cze 09:23
9 cze 09:24
monia: Jakubs − próbowałam się tego nauczyć naprawdę ale matma jest moją pięta Achillesa
9 cze 09:27
jakubs: Niech CI będzie

a)
D
f=R
x
2−4=0
(x−2)(x+2)=0
miejsca zerowe to 2 i −2
9 cze 09:30
jakubs: b)
D=R−{−2,2}
Brak miejsc zerowych
9 cze 09:31
monia: Uwielbiam Cię! <3
9 cze 09:31
jakubs: c)
x2−4x+4=(x−2)2
D=R−{2}
x−2x+1=(x−1)2
Miejsce zerowe to 1
9 cze 09:32
jakubs: d)
x2+6x+9=(x+3)2
D=R−{−3}
x2+3x=0
x(x+3)=0
x=0 lub x=−3 ale odpada bo −3 nie należy do dziedziny
Miejsce zerowe to tylko 0
9 cze 09:33
9 cze 09:34
jakubs: Po powrocie ze szkoły pojaw się na forum, to Ci wytłumaczę, albo ktoś inny jak się to robi.
Sama ocena w szkole to nic, przyjdzie matura i trzeba będzie napisać na te 30%.
9 cze 09:36
monia: Jeju dziękuje jesteś wielki będę o 13!
9 cze 09:37
monia:
9 cze 14:16
zawodus: Widzę, że Jakub cię zachęcił?
9 cze 14:23
monia: Tak właśnie
9 cze 14:43
J: Pytaj, czego nie wiesz/nie rozumiesz ?
9 cze 14:44
monia: Szczerze wszystkiego −.− ogólnie matka to u mnie jedna wielka porażka
9 cze 14:45
monia: Matma *
9 cze 14:46
J: Weż przykład a) , dlaczego D = R ?
9 cze 14:49
monia: Eee? Bo R to liczby rzeczywiste NW nm pojęcia ..
9 cze 14:55
J: To może drugi przykład ...tutaj D = R{−2,2} .. dlaczego liczby : − 2 oraz 2 nie należą do
dziedziny ?
9 cze 15:04
monia: Szczerze nie mam pojęcia nic Jedna wielka pustka w tym temacie...
9 cze 15:07
J: Czyw mianowniku ułamka może być zero ?
9 cze 15:14
monia: Nie ?
9 cze 15:17
J: Co się stanie , jak za x podstawisz −2 lub 2 ?
9 cze 15:21
monia: Wyjdzie 0?
Serio nie wiem −.−
9 cze 15:24
J: Tak ..bo (−2)2 − 4 = 4 − 4 = 0 oraz 22 − 4 = 4 − 4 = 0 , dlatego te dwie liczby nie należą
do dziedziny.
Teraz wróć do a) dlaczego tam dziedziną są wszystkie liczby ?
9 cze 15:26
jakubs: monia musisz wiedzieć, że wyznaczenie dziedziny polega na
odrzuceniu tych x dla
których mianownik przyjmie wartość zero, bo jak wiadomo przez zero dzielić nie można
9 cze 15:30
monia: A tego nie wiem
9 cze 15:34
zawodus: ile jest 2/0?
9 cze 15:44
monia: Haha ale śmieszne ... 0
9 cze 15:51
J: No i nie ma się z czego śmiać , to dzielenie nie istnieje ...
9 cze 15:57
monia: Porażka −.−
Ok jestem na to za głupia lepiej?
9 cze 16:01
jakubs: To zapamiętaj: "Nie dziel cholero przez zero"
I zawsze jeżeli masz jakiś ułamek, a w mianowniku niewiadome to sprawdzasz dla jakich wartości
mianownik jest równy zero.
Co do zadanka a:
Sprawdzasz mianownik:
x
2+4=0
x
2=−4
Jest to sprzeczność, ponieważ każda liczba podniesiona do potęgi parzystej daje wynik większy
lub równy zero.
Czyli mianownik nigdy nie przyjmie wartości zero, a więc dziedziną tej funkcji są wszystkie
liczby rzeczywiste.
Co do miejsc zerowych, to po ustaleniu dziedziny sprawdzasz kiedy licznik jest równy zero:
x
2−4=0
Można ze wzorów skróconego mnożenia lub 4 przenieść na drugą stronę:
(x−2)(x+2)=0
Czyli miejsca zerowe to 2 i −2. Oczywiście te liczby należą do dziedziny, którą wcześniej
wyznaczyłem, a więc ostatecznie miejsca zerowe to −2 i 2.
sposób drugi:
x
2−4=0
x
2=4
x=2 lub x=−2
I jak wyżej liczba 2 i −2 należą do dziedziny, a więc miejscami zerowymi tej funkcji są 2 i −2.
Jeżeli coś jest nie jasne to pisz
9 cze 16:29
monia: Szczerze mówiąc nie rozumiem tego od samego początku
Niestety wydaje mi się ze nie można mi tego wytłumaczyć
+ na dodatek miałam problemy ze zdrowiem i bardzo rzadko byłam w szkole a teraz muszę to
wszystko zaliczać
9 cze 17:17
jakubs: Mianownik nie może być zerem, dlatego ustalasz najpierw dla jakich x mianownik jest zerem, a
później ustalasz dziedzinę czyli wszystkie liczby rzeczywiste z wyłączeniem tych dla których
wcześniej wyznaczyłaś, że mianownik jest zerem.
dajmy przykładzik prosty:
Wyznacz z dziedzinę tego wyrażenia, przeglądnij wpisy wcześniejsze i pomyśl co trzeba zrobić z
tym mianownikiem.
9 cze 21:17
Hajtowy:
miejsca zerowe = 0
dziedzina ≠ 0
Czyli np.
Miejsca zerowe:
14−7x = 0
14 = 7x
x=2
Dziedzina
x+7 ≠ 0 ∧ x+2 ≠ 0
x ≠ −7 ∧ x ≠ −2
D
f=R−{−7;−2}
9 cze 21:21