planimetria
Pati :) : Szukam, szukam , szukam rozwiązań na necie, ale znaleźć nie mogę do niektórych, dlatego liczę,
ze mi pomożecie

Zostało mi kilka zadań do zrobienia...
zad. 4
b) Dany jest trójkąt ABC o polu 54 cm
2. Oblicz pole trójkąta CDE takiego, że punkt D należy do
boku AC, punkt E należy do boku AB i AD/DC=2/3. (rysunek mam, ale nie wiem, co dalej, wyniki
mają być: 19,44; 8,64).
zad. 22
| | a2−b2 | |
Mając odcinki o długościach a i b, skonstruuj odcinek o długości x= |
| . (nie mam |
| | a+2b | |
pojęcia jak sie za to zabrać)
zad. 23
Mając odcinki o długościach a i b, skonstruuj odcinek o długości x takiej, że
Jak ktoś wie, jak zrobić cokolwiek , to pomóżcie, bo pilnie mi potrzeba.
8 cze 22:20
sushi_ gg6397228:
to juz dzisiaj na forum Ktoś wrzuca takie zadania
8 cze 22:21
Pati :) : zauważyłem, ale nikt ich nie rozwiązał
8 cze 22:23
diana7: 23. Było dzisiaj coś podobnego na forum:
Bierzemy sobie dowolny trapez ABCD, w którym podstawy AB, CD są równe odpowiednio b, a, S jest
punktem przecięcia przekątnych. Niech K będzie punktem przecięcia prostej równoległej do AB,
| | CS | | a | | ab | |
przechodzącej przez S z bokiem AD. Z tw. Talesa |
| = |
| , zatem KS= |
| . |
| | SA | | b | | a+b | |
| | ab | |
Łatwo zatem skonstruować odcinek długości 3 |
| , który jest równy |
| | a+b | |
8 cze 22:50
diana7: 22. możesz poszukać w moich postach.
4. Pole tego trójkąta może być różne w zależności od położenia punktu E. Czy treść jest na
pewno dobrze przepisana?
8 cze 22:54
Mila:

Zadanie 2)
| | (a+b)*(a−b) | |
x= |
| i założenie : a>b |
| | a+2b) | |
⇔
Skorzystamy z tw. Talesa
1)Najpierw rysujesz dwa odcinki :
a, b, a>b
a) budujesz odcinek a+2b, a−b, a+b
b) na ramionach kąta odkładasz jak na rysunku:
a+2b, a+b i rysujesz prostą AB, potem odkładasz AC=a−b i rysujesz równoległą CD
BD=x
8 cze 23:04