matematykaszkolna.pl
planimetria Pati :) : Szukam, szukam , szukam rozwiązań na necie, ale znaleźć nie mogę do niektórych, dlatego liczę, ze mi pomożecie emotka Zostało mi kilka zadań do zrobienia... zad. 4 b) Dany jest trójkąt ABC o polu 54 cm2. Oblicz pole trójkąta CDE takiego, że punkt D należy do boku AC, punkt E należy do boku AB i AD/DC=2/3. (rysunek mam, ale nie wiem, co dalej, wyniki mają być: 19,44; 8,64). zad. 22
 a2−b2 
Mając odcinki o długościach a i b, skonstruuj odcinek o długości x=

. (nie mam
 a+2b 
pojęcia jak sie za to zabrać) zad. 23 Mając odcinki o długościach a i b, skonstruuj odcinek o długości x takiej, że
 1 1 1 1 

=

(

+

).
 x 3 a b 
Jak ktoś wie, jak zrobić cokolwiek , to pomóżcie, bo pilnie mi potrzeba. emotka
8 cze 22:20
sushi_ gg6397228: to juz dzisiaj na forum Ktoś wrzuca takie zadania
8 cze 22:21
Pati :) : zauważyłem, ale nikt ich nie rozwiązałemotka
8 cze 22:23
diana7: 23. Było dzisiaj coś podobnego na forum: Bierzemy sobie dowolny trapez ABCD, w którym podstawy AB, CD są równe odpowiednio b, a, S jest punktem przecięcia przekątnych. Niech K będzie punktem przecięcia prostej równoległej do AB,
 CS a ab 
przechodzącej przez S z bokiem AD. Z tw. Talesa

=

, zatem KS=

.
 SA b a+b 
 ab 
Łatwo zatem skonstruować odcinek długości 3

, który jest równy
 a+b 
 1 

.
 13(1a+1b) 
8 cze 22:50
diana7: 22. możesz poszukać w moich postach. 4. Pole tego trójkąta może być różne w zależności od położenia punktu E. Czy treść jest na pewno dobrze przepisana?
8 cze 22:54
Mila: rysunek Zadanie 2)
 (a+b)*(a−b) 
x=

i założenie : a>b
 a+2b) 
x a+b 

=

a−b a+2b 
a+2b a−b 

=

a+b x 
Skorzystamy z tw. Talesa 1)Najpierw rysujesz dwa odcinki : a, b, a>b a) budujesz odcinek a+2b, a−b, a+b b) na ramionach kąta odkładasz jak na rysunku: a+2b, a+b i rysujesz prostą AB, potem odkładasz AC=a−b i rysujesz równoległą CD BD=x
8 cze 23:04