Suma nieskończonego ciągu geometrycznego
ajs: Suma nieskończonego ciągu geometrycznego:
Lewa strona równania jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego. Rozwiąż to równanie:
a) x−2+
4x−...=
6xx+5
b) 2x+4+
8x+...= 5x+3
Bardzo proszę o pomoc
8 cze 22:11
sushi_ gg6397228:
q=...
wzór na sumę szeregu geometrycznego =.....
8 cze 22:12
8 cze 22:15
ajs: Proszę os sprawdzenie początku

a) q=|−
2x| <1 ; −
12x <1 i −
12x >−1
; x>−2 x<2
x∊ (−2;2)
8 cze 22:23
8 cze 22:25
5-latek: | | 2 | | 1 | |
ale |
| to nie jest to samo co |
| x |
| | x | | 2 | |
8 cze 22:25
ajs: Tak, dziękuję zauważyłem błąd

Zaraz zabiorę się jeszcze raz
8 cze 22:27
ajs: Dobra cały czas do podpunktu a):
Doszedłem już do takiej postaci:
xx−2/x = 6xx+5
Co powinienem dalej zrobić?
8 cze 22:56
8 cze 22:58
Piotr:
najpierw to wyznacz dziedzine .
skorzystaj z proporcji (czy masz dobrze ulozone rownanie sprawdzac mi sie nie chce

)
8 cze 22:59
ajs: mam już dziedzinę

(wyznaczyłem ją wcześniej) D∊R/{−5;2}
a co do proporcji to i tak mam problem bo wychodzi mi
5x
2−17x=0
x
1=0
x
2=
175
to tylko tak czy teoretycznie mam dobrze ?
8 cze 23:11
Piotr:
a 0 nalezy do dziedziny ?
8 cze 23:14
ajs: yyy to tak tylko doprecyzuje
Dziedzina przy liczeniu q wyszła taka: (−∞;−2)(2;+∞)
a przy okazji trzeba przy proporcji wyznaczyć dziedzinę to podałem tylko ta od proporcji
8 cze 23:17
Piotr:
to dziedzine masz źle.
8 cze 23:19
ajs: dobra to podziękuję za dziś. Dobranoc
8 cze 23:20