R. kwadratowe z parametrem
;/: Dla jakich wartości parametru m nierówność jest spełniona przez dowolną liczbę rzeczywistą x ?
a) m2x2 + (7x2 − 2x)m + 3 ≥ 0
Jak to rozwiązać ?
8 cze 21:52
Lukas:
dla m=0
3≥0 prawda
dla m>0 i Δ<0 to już sobie sam policz
8 cze 21:55
;/: (7x2 − 2x) = to jest x ?
8 cze 22:03
sushi_ gg6397228:
dobry joke
najpierw trzeba zrobić porządki
8 cze 22:04
;/: ?
8 cze 22:05
Lukas:
Napisałem Ci wyżej co masz robić ?
8 cze 22:08
Hugo: Luk
8 cze 22:11
;/: Hugo ?
8 cze 22:11
Lukas:
Hugo→
8 cze 22:11
;/: powiecie mi jak to zrobić ? Bo już sam nie wiem
Δ=m
2 − 12m
2
8 cze 22:13
Lukas:
Na pewno dobrze policzyłeś ?
8 cze 22:15
sushi_ gg6397228:
y=ax2 +bx+c
a=...
b=....
c=....
8 cze 22:15
;/: No dobra jest ta ujemna Δ ale jaki wynik mam napisać bo już sam nie wiem
8 cze 22:15
;/: a= m2
b= m
c= 3
8 cze 22:16
Hugo: po prostu jak czytałem twą wiadomość Luku Skywalkerze to miałem wrażenie znerwicowanego
patologią edukacji społeczeństwa polskiego
8 cze 22:16
;/: m2 − 12 m
8 cze 22:16
sushi_ gg6397228:
źle
8 cze 22:18
Lukas:
Luk≠Lukas.
8 cze 22:18
;/: To jak to zrobić ?
8 cze 22:28
sushi_ gg6397228:
post 22.04 −−> czytamy ze zrozumieniem zrobić porządki
8 cze 22:29
;/: Czytam ale nie wiem o jakie porządki ci chodzi
8 cze 22:31
sushi_ gg6397228:
nie masz podanego y= ax2+bx+c tylko
fx2+(x2+x)*d + e−−−> trzeba przemnozyć przez nawias i doprowadzić do postaci ax2+bx+c
8 cze 22:33
;/: ok czyli takie coś mam otrzymać m2x2+7x2m−2xm+3≥0 ?
8 cze 22:36
;/: wiem o takie coś chodziło m(m−7x2)−2xm+3 ≥0 wg. to nadal syf jest
8 cze 22:40
Mila:
Porządkowanie wielomianu:
m2x2 + (7x2 − 2x)m + 3 ≥ 0⇔
m2x2+7mx2−2mx+3≥0⇔
(m2+7m)*x2−2mx+3≥0
1) m2+7m=0⇔m=0 lub m=−7
a) m=0
0*x2−0*x+3≥0 niezależnie od wyboru x
b) m=−7
0*x2+14x+3≥0 ⇔f(x)=14x+3 przyjmuje wartości dodatnie i ujemne i zero.
m≠−7
2)
m2+7m>0
Δ<0
Rozwiąż ten układ warunków.
8 cze 22:45
Hugo: Mila

.. to może dzisiaj jakieś jabłuszko?
8 cze 22:48