Procent składany
vld: Procent składany
1) Dziadkowie w dniu narodzin wnuka zdeponowali dla niego w banku kwotę k zł na 18 lat,
oprocentowaną 5% w skali roku z roczną kapitalizacją odsetek. Obecnie wnuczek ma dziewięć lat
i kwota ta wzrosła do 7757 zł. Ile wynosił kapitał początkowy k? Jaką kwotą będzie dysponował
wnuczek w osiemnaste urodziny.
Zaczynam od drugiej części zadania.
n − okres przez który pieniądze "rosły" = 9
K
p − kapitał początkowy
7757 = K
p * (1+0,05)
9
.......................................
5004,52 = K
p
Kapitał początkowy mam wyliczony i jest pierwsza odpowiedź do zadania. Chociaż odpowiedź to
jest 5000 zł czy w tego typu zadaniach jest bardzo ważne do ilu miejsc zaokrąglamy? I czy
istnieje może jakaś zasada do ilu miejsc po przecinku zaokrąglamy? Czy ta odpowiedź jest zła?
tzn. kapitał początkowy różni się o 4,52 od tego w odpowiedziach.
Teraz wracam do pierwszej części zadania.
K
k − kapitał końcowy
K
k = 5005 * (1+0,05)
18
........................................
K
k = 12045zł − tutaj znowu odpowiedź to: 12033,10zł
Jak to jest z tym zaokrąglaniem w końcu? Mógłby ktoś powiedzieć?
2) Kapitał w wysokości 1000zł wpłacono w banku na lokatę z miesięczną kapitalizacją odsetek. Po
ilu latach ulegnie on podwojeniu, jeżeli oprocentowanie w skali roku wynosi 6%.
K
p = 1000zł
m = 12
r = 6%
Podstawiam do wzoru:
| | 0,06 | |
2000 = 1000 * (1+ |
| )12n |
| | 12 | |
2 = 1,005
12n
Co z tym dalej mogę zrobić? Odp: po 12 latach
3) Do banku wpłacono 3000zł na trzy lata przy rocznej stopie procentowej 6%. Ile będzie wynosił
kapitał po upływie tego okresu, jeżeli odsetki są kapitalizowane:
a) co pół roku b) co kwartał c) co miesiąc d) codziennie
I teraz tak:
a) K
p = 3000zł
n = 3
r = 0,06
m = 2
| | 0,06 | |
Kk = 3000 * (1+ |
| )6 = 3582, 16 − I tutaj nie ma problemu bo mam małą potęgę, ale co w |
| | 2 | |
przypadku punktu d) ?
| | 0,06 | |
Kk = 3000 * (1+ |
| )1080 = .... jak podnieść do takiej potęgi? Jestem w stanie do |
| | 360 | |
punktu c) podnieść liczbę do potęgi 36, ale do potęgi 1080 to już chyba nie bardzo. Musi
istnieć jakiś inny sposób. Proszę o pomoc.
8 cze 21:47
sushi_ gg6397228:
3c) kalkulator w komputerze i jazda
2=1,00512n to obkładamy logarytmem
log 2= log(1,00512n)
log 2= 12n* log(1,005)
obliczeń nie sprawdzam
8 cze 21:54
vld: No nie bardzo idzie z kalkulatora komputerowego na lekcji sprawdzić, mam zwykły podstawowy i
tak jak mówiłem: do potęgi nawet i 60 jestem w stanie podnieść sobie jakąś liczbę na tym
kalkulatorze ale do potęgi 1080 to już raczej nie.

I dlatego pytam o jakiś inny, łatwiejszy
sposób. Wątpie, że trzeba w takim prostym zadanku podnosić do takiej potęgi.
8 cze 21:55
sushi_ gg6397228:
to jak bardziej wkurzycie nauczyciela, to dostanie na 30 lat z kapitalizacją co 1 minuta
8 cze 21:57
vld:
8 cze 21:58
vld: Ma ktoś inny pomysł?
8 cze 22:17
sushi_ gg6397228:
mozesz policzyć pisemnie na kartce papieru, to przynajmniej zajmiesz się czyms i nie będziesz
zadawać glupich pytań
8 cze 22:31
vld: też byś się zajął czymś pożytecznym, a nie tylko śmieszkujesz. Warsaw Shore w TV, idealnie dla
Ciebie.
8 cze 22:41