Dziedzina i miejsce zerowe funkcji
El_Mk: Muszę obliczyć miejsce zerowe i dziedzinę funkcji, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę
o wyjaśnienie.
f(x)=√3+x / x3+6 ←(ułamek)*
8 cze 21:42
sushi_ gg6397228:
a jak liczyłeś (aś) zadania w szkole ?
8 cze 21:43
El_Mk: Zwykle przyrównywałem mianownik do zera, ale coś mi tu nie wychodzi.
8 cze 21:44
Mila:
1) D:
x3+6≠0 i x+3≥0⇔x≠−3√6 i x≥−3
D=..? zapisz
2) miejsce zerowe: ( tylko licznik może być równy 0, o ile mianownik różny od zera)
x+3=0
x=−3
8 cze 21:49