geometria
Luiza: W trójkącie ostrokątnym ABC, kąt ABC=60stopni. Odcinki AM I CN są wysokościami trójkąta ABC, Q
jest środkiem boku AC. Znajdź miary kątów trójkąta NMQ.
Proszę o pomoc w zadaniu.
8 cze 21:38
PW: Ja też podejrzewam, że zawsze trójkąt NMQ będzie równoboczny, ale dowód nie jest taki prosty.
Dlaczego założyłaś, że ABC jest równoboczny (ściślej: postawiłaś taką tezę i ją udowodniłaś,
choć gdzieś musiałaś "oszukać") − generalnie ΔABC nie jest równoboczny, bo nie byłoby czego
dowodzić.
Można popatrzeć tak: mamy dany odcinek AB i półprostą nachyloną do niego pod kątem 60°. Na
półprostej tej jest stały punkt M, taki że AM⊥MB. Punkt C wędruje po półprostej BM i w
zależności od jego położenia otrzymujemy różne trójkąty ABC, i w konsekwencji NMQ.
Nie jestem jednak tak obcykany, żeby udowodnić, że za każdym razem NMQ jest równoboczny.
Przypuszczam, że nie jest to zadanko dla niewinnych dziatek.
8 cze 22:15
sushi_ gg6397228:
pewno jakaś olimpiada
8 cze 22:18
PW: To nieprawda, że ΔABC jest równoboczny, i nie da się tego udowodnić przy założeniach zadania.
Równie dobrze trójkąt o boku AB i kątach 60°, 40°, 80° spełnia warunki postawione w zadaniu.
8 cze 22:27
PW: Teraz to moje wypowiedzi są nie na temat

, wygląda że polemizuję z samym sobą i moje
alter ego ma inną płeć, ale nich będzie (jestem przeziębiony i to pewnie efekt gorączki).
8 cze 22:52
Piotr:
przeziebiony w taki upal ? za duzo lodow
8 cze 22:55
Eta:
β=60o oraz trójkąt NMQ jest równoramienny o ramionach długości
x
zatem jest trójkątem
równobocznym
Poprzednich komentarzy nie chce mi się już pisać:
PW ...pasuje teraz
8 cze 23:28
Eta:
PW ...życzę dużo zdrówka
8 cze 23:36
PW: Dziękuję, wczoraj byłem do niczego. Nie zauważyłem, że kluczowe dla rozwiązania jest
spostrzeżenie, że w trójkącie prostokątnym odcinek łączący wierzchołek kąta prostego ze
środkiem przeciwprostokątnej ma długość równą połowie przeciwprostokątnej: |QN| = |QC| = x.
I dlatego otrzymujesz tytuł Dobrej i Obcykanej w Matmie
252955
9 cze 11:37