Zbiory
Magda: Wyznacz A∪B, A∩B, A−B jeżeli A={x∊R:−3≤x≤4} B={x∊R:x≤0}
Mam do zrobienia parę podobnych zadań, a nie mam pojęcia jak się je robi.
8 cze 21:06
8 cze 21:08
Magda: to umiem ,ale tylko na prostych przykładach
8 cze 21:10
Lukas:

A=<−3,4>
B=(−
∞,0>
AsumaB=(−
∞,4>
AiloczynB=<−3,0>
A\B=(0,4>
8 cze 21:11
5-latek:
jesli nie masz pojecia to robilas na lekcji?
Zbior A jest to podwojna niewrownosc i mozna ja rozpisac tak x≤4 czyli x ∊(−∞,4> i x≥−3
czyli x∊<−3,∞) narysuj to osi liczbowej i wyznacz czesc wspolna bo masz spojnik i
Zbior B t \o x≤0 to x∊(−∞,0>
Teraz te przedzialy na os liczbowa i wyznaczaj to co masz zadane
8 cze 21:12
Lukas:
5 latek źle przedział A skoro x ma być większy od −3 → w tę stronę i mniejsze bądź równe 4
strzałka w tą ← czyli A=<−3,4> !
8 cze 21:17
5-latek:

czemu zle przeciez bedzie tak z tego co napisalem czyli czesc wspolna tych przedzialow to
<−3.4> i to jest zbior A
8 cze 21:29
5-latek: Miala sobie sama wyznaczyc czesc wspolna zbioru A.
8 cze 21:33