Wyznacz miary kątów trójkąta ABC.
Mikołaj: Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania

Proste y = −
√3x + 2 oraz y =
√33x+2 przecinają oś x odpowiednio w punktach A i B.
Punkt C jest punktem wspólnym tych prostych. Wyznacz miary kątów trójkąta ABC.
8 cze 21:01
Lukas:

Licz teraz

Twierdzenie cosinusów.
8 cze 21:05
5-latek: to najpierw wyznacz te punkty przeciecia z osia OX np 0=−√3x+2 i wyzcz x i masz punkt A
tak samo wyznacz punkt B
Przyrownaj do siebie rownania prostych i wyznacz punkt C
Najpierw to a potem katy
8 cze 21:06
PW:
| | √3 | |
y = − √3x + 2 oraz y = |
| x +2 |
| | 3 | |
| | √3 | |
Iloczyn współczynników kierunkowych tych prostych jest równy − √3 • |
| = −1, a więc |
| | 3 | |
proste są prostopadłe. Jeden kąt trójkąta już mamy.
8 cze 21:18
Mila:

k:
y=−√3x+2
tgα=−
√3⇔α=120
0 ⇔∡CAB=60
o
∡ACB=90
o
8 cze 23:50
Saizou :
skąd to zadanko? czasem nie z operonu ?
8 cze 23:53
Eta:
czasem tak może być
9 cze 00:04