nierówność rozwiązywana graficznie
Dou: Rozwiąż nierówność graficznie
x−y≥1 → y=x+1
−x−y≤−1 →y=−x+1
x≤2 →x=2
x≥0,y≥0 czyli pierwsza ćwiartka układu
Po naniesieniu funkcji trzeba zaznaczyć w którą stronę się kreskuje obszar wyznaczony przez
funkcje. Jak to sprawdzić?
8 cze 20:25
zawodus: zaznaczasz część wspólną
8 cze 20:28
Lukas:

rozwiązaniem jest ten mały trójkącik w I ćwiartce układu wps
8 cze 20:29
zawodus: niestety, ale jest źle
8 cze 20:31
5-latek: A co to ma byc x−y≥1 →y=x+1 przede wzystkim jesli to ma byc wlasnie to symbol tego
jest taki ⇒ poza tym x−y≥1 to −y≥1−x to y≤−1+x to y≤x−1
8 cze 20:32
Dou: Wiem ale jak sprawdzać w którą stronę zaznaczać. Pamiętam, że wykładowca mówił o podstawianiu
punktu (0,0)
8 cze 20:32
Mila:

1) x−y≥1 ⇔−y≥−x+1⇔y≤x−1 to zbiór punktów leżących na prostej y=x−1 i pod tą prostą
2)−x−y≤−1⇔−y≤x−1⇔y≥−x+1 to zbiór punktów leżących na prostej y=−x+1 i nad tą prostą
3)x≤2 wszystkie punkty leżące na prostej x=2 i na lewo od tej prostej
4)x≥0 i y≥0 wszystkie punkty leżące w I ćwiartce i na dodatnich półosiach.
ΔABC:
1≤x≤2 i 0≤y≤x−1
8 cze 20:57
Lukas:
To ja coś pomyliłem
8 cze 20:59
Mila:
Zdaje się Lukas przepisałeś błędnie nierówności i dlatego.
8 cze 21:01
Lukas:
Chyba tak, przepraszam za błąd.
8 cze 21:03