oblicz
qwerty: Przez punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A i sieczną okręgu, przecinającą ten
okrąg w punktach B i C. Wiedząc, że PA = 8cm oraz PB = 4cm, oblicz BC.
Jakby ktos mogl mi krotko wytlumaczyc to zadanie
8 cze 20:03
sushi_ gg6397228:
zacznij od rysunku
masz wzór |PA|= |PB|*|PC|
8 cze 20:05
pigor: ..., krótko, to poszukaj sobie tw. O stycznej i siecznej
okręgu z punktu ∉ do tego okręgu, wtedy masz np. równanie :
|PB|2= |PB|*|PC| ⇒ 8
2= 4(4+|BC|) ⇔ 4+|BC|= 16 ⇔
|BC|=12 .
8 cze 20:10
qwerty:
8 cze 20:10
qwerty: rysunek w miare wiem ( nie wiem czy dobrze ) ale jak ruszyc dalej juz nie mam pojecia
8 cze 20:11
Mila:

Z tw. o stycznej i siecznej:
|PA|
2=|PB|*|PC|⇔
8
2=4*(4+x)
64=16+4x
4x=48
x=12
|BC|=12
8 cze 21:44