Trygonometria
Kamil: Wiadomo, że sinα = 14/17 i α jest kątem ostrym. Oblicz wartość pozostałych funkcji
trygonometrycznych tego kąta.
8 cze 19:53
5-latek: Przeciez takie podobne przyklady masz rozwiazane w ksiazce . Wobec tego zadam Ci pytanie .
Czy nie chce ci sie zagladac czy masz klopoty rachunkowe ?
Pewnie zaraz ktos CI rozwiaze ale moze zobacz do ksiazki i sprobuj sam
8 cze 19:57
Kamil: Nie mam książki za bardzo
8 cze 19:59
Janek191:

I OR I = x
I PR I = y
I OP I = r
| | y | | x | | y | | x | |
sin α = |
| cos α = |
| tg α = |
| ctg α = |
| |
| | r | | r | | x | | y | |
============================================
| | 14 | |
sin α = |
| 0o < α < 90o |
| | 17 | |
więc
y = 14 i r = 17
Mamy x
2 + y
2 = r
2 ⇒ x
2 + 14
2 = 17
2 ⇒ x
2 + 196 = 289 ⇒
⇒ x
2 = 289 − 196 = 93
x =
√93
−−−−−−−−−−−
dlatego
| | y | | 14 | | 14 √93 | |
tg α = |
| = |
| = |
| |
| | x | | √93 | | 93 | |
=============
9 cze 06:31
daras: nie chce mu sie poszukać w archiwum albo kliknąć na
niebieskie linki po lewej stronie
czekał na JAnka

a ten chyba zdążył−wstał specjalnie po 6 rano żeby rozwiązać wszystkie
zadane na noc zadania

ja tez wstałem rano ale miałem inne sprawy i prawie mnie policja
zatrzymała za przejście nie na zebrze−mają akcję "szkoła" a przez następne 5 minut tez nic
tamtędy nie przejechało
9 cze 09:33
daras: wiec apel do
Kamilka i innych: klikajcie na te
niebieskie wskazówki , bo może Janek
tez przechodzi czasem nie po zebrze i jak go zatrzymają na dłużej, to kto im te zadanka
rozwiąże

a w
niebieskich zakładkach jest większość z waszych problemów juz daaaaawno rozwiązana
9 cze 09:35