Oblicz długość podstaw trapezu.
Ania12: Ramiona trapezu ABCD opisanego na okręgu mają długość 3dm i 5dm. Odcinek łączący środki ramion
trapezu dzieli go na dwie figury. Stosunek pól tych figur to 5:11. Oblicz długość podstaw
trapezu.
8 cze 19:31
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
8 cze 19:40
Janek191:
P
1 = 0,5*( p + b)*r
P
2 = 0,5*( p + a)*r
więc
| P1 | | p + b | | 5 | |
| = |
| = |
| |
| P2 | | p + a | | 11 | |
11 p + 11 b = 5 p + 5 a
6 p = 5 a − 11 b
3a + 3 b = 5 a − 11 b
2a = 14 b
a = 7 b oraz a + b = 3 + 5 = 8 ⇒ b = 8 − a
a = 7*( 8 − a)
a = 56 − 7 a
8 a = 56
a = 7
====
b = 8 − 7 = 1
==========
8 cze 19:48