pitagoras
mmm: Zadania dotyczące twierdzenia pitagorasa , oblicz x :
a)
przyprostokątna pierwsza : 8
przyprostokątna druga : 4 pierwiastki z 5
przeciwprostokątna : x
b)
przyprostokątna pierwsza : 3 + 2 pierwiastki z 2
przyprostokątna druga : 6+ 2 pierwiastek
przeciwprostokątna : x
co mi tu wychodzi zle? w odpowiedziach jest : a ) = 4 , b) = √21
a) x² = 8² + (4√5)²
x² = 64 + 21
x² = 85
x = √85
B) x² = (3 + 2√2)² + (6 + √2)²
x² = 17 + 8
x² = 25
x = √25
x = 5
8 cze 18:38
5-latek: a naprade patrzysz na dobre odpowiedzi?
poza tym np (4√5)2 nie rowna sie 21 tylko 42*(√5)= 16*5= 80
Poza tym jak jak przeciwprostokatna moze byc od dlugosci jednego z bokow bo np tak masz w a)
a
Punktu b) nie sprawdzalem
8 cze 18:47
5-latek: wiec w a) x=12 .
8 cze 18:48
5-latek: W b) naucz sie dobrze wzorow skroconego mnozenia (a+b)2= a2+2ab+b2 anie a2+b2
8 cze 18:49
mmm: no tak, to w A) wychodzi 12 , a w B jest dobrze?
8 cze 18:50
mmm: ok, dzieki , spokojnie tam
8 cze 18:50
5-latek: Napislem CI ze nie jest dobrze . ta sama sytuacja np 6+√2 a tak jest przyprostokatna jest
>od przeciwprostokatnej x=5 a tak wyliczyles
i zapisz to b porzadnie bo 2 pierwiastek to ma byc √2 ?
8 cze 18:57
mmm: zrobilem tak jak mowisz ale cos nie gra bo wychodzi mi x2 = 55 + 24 √2
8 cze 18:58
mmm: w podpunkcie B
8 cze 18:58
5-latek: Wedlug tego co napisales w punkcie b o 18 :38 to tyle wychodzi
czyli x=√55+24√2
i albo tak zostawisz albo teraz skorzystaj z takiej wlasnosci ze √x2=|x| wiec to wyrazenie
pod pierwiastkiem zwin do wzoru skroconego mnozenia
8 cze 19:05
mmm:
8 cze 19:08
mmm: tak wyglada rysunek tam gdzie jest 3 + to ma byc 3+ 2 pierwiastki z 2 , a tam gdzie 6 to ma byc
6+ pierwiastek z dwoch
8 cze 19:08
5-latek: To wobec tego tak wychodzi
8 cze 19:21
5-latek: Zasugerowalem sie trescia z poczatku linku i nie popatyrzylem dobrze na rysunek
Ma byc tak x2=( 6+√2)2−(3+2√2)2 bo tutaj x jest jedna z przyprostokatnych a nie
przeciwprostokatna
to x2= 36+12√2+2−(9+12√2+8)= 36+12√2+2−9−12√2+8= 37 to x=√37 ale sprawdz jeszce
obliczenia
8 cze 20:11