jedynka trygonometryczna (?)
Adam: a) Uzasadnij, że nie istnieje kąt α, 0 stopni < α < 180 stopni, taki, że sinα =
√3−1 oraz
cosα =
1−√31+√3
b) Uzasadnij, że ISTNIEJE kąt α, 0 stopni < a < 180 stopni, taki, że sinα =
2√23 oraz
cosα =
1−√33√3−3 (−3 jest w mianowniku)
Wiem, że trzeba użyć jedynki trygonometrycznej, ale tutaj moja widza sie kończy
8 cze 18:36
razor: podnieś sinα i cosα do kwadratu i dodaj

Jak otrzymasz 1 to znaczy że istnieje taki kąt, jak
coś innego to nie istnieje
8 cze 18:37
Adam: sinα2 + cosα2 = 1
(√3−1)2 + ({u}{1−√3{1+√3)2 = 1
i teraz nie wiem, czy dobrze liczę...
3−1 + 1−31+3 = 1
2 + −24 = 1
2 − 12 = 1
112 != 1
Zapewne źle.
8 cze 18:41
razor: nie znasz wzorów skróconego mnożenia

ile to jest (a−b)
2?
8 cze 18:43
Adam: A no racja, zaraz obliczę.
8 cze 18:44
Adam: (
√3−1)
2 = 3−2
√3+1
1−√31+√3 = ? Nie wiem za bardzo jak wyznaczyć tutaj a i b
8 cze 18:54
Adam: ze wzoru a2 − 2ab + b2
8 cze 18:54
razor: na początek usuń niewymierność z mianownika
8 cze 18:54
Adam: (
1−√31+√3) / *
√3√3
1−31+3 =
−24 = −
12
(−
12)
2 =
14
Jak coś źle robię, to proszę o poprawienie
8 cze 18:59
Adam: podpowie ktoś?
8 cze 19:08
Mila:
sin
2α+cos
2α=1
| | 1−√3 | |
cosα= |
| usuwam niewymierność z mianownika |
| | 1+√3 | |
| 1−√3 | | 1−√3 | | (1−√3)2 | |
| * |
| = |
| = |
| 1+√3 | | 1−√3 | | 12−(√3)2 | |
| | 1−2√3+3 | | 4−2√3 | |
= |
| = |
| =−2+√3 |
| | 1−3 | | −2 | |
L=(
√3−1)
2+(
√3−2)
2=4−2
√3+3−4
√3+4=8−6
√3≠1
8 cze 20:02
Mila:
2)
| | 1−√3 | | 1−√3 | | −1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | 3√3−3 | | 3*(√3−1) | | 3 | |
| | 2√2 | | −1 | | 4*2 | | 1 | | 9 | |
L=( |
| )2+( |
| )2= |
| + |
| = |
| =1 |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
istnieje tali kąt α, że spełnione są podane warunki.
8 cze 20:07
Adam: Dziękuję bardzo, troszeczkę się zamieszałem!
Pod koniec popełniłaś malutki błąd, a mianowicie wynik powinien wyjść z tego działania 11−6√3
≠ 1.
8 cze 20:10
Adam: dot. pkt. a ten błąd. Dziękuję jeszcze raz!
8 cze 20:10