Układ równań
mateusz: Rozwiąż układ równań na podstawie tw. Kroneckera−Cappelliego:
2x
1+4x
2+6x
3+3x
4=5
2x
1−4x
2−5x
3+5x
4=10
Dzięki
8 cze 18:24
8 cze 18:29
mateusz: To jak to zrobić, skoro mam jedną niewiadomą "x" ?
8 cze 18:40
ICSP: to są 4 niewiadome :
x1 , x2 , x3 , x4
8 cze 18:41
mateusz: Racja

czyli otrzymam macierz
2 wiersze, 4 kolumny. To co dalej?
8 cze 18:45
ICSP: | 2 4 6 3 | 5 | | | 2 −4 −5 5 | 10 | |
| |
|
| |
Teraz licz rzędy.
8 cze 18:50
mateusz: właśnie nie wiem jak, bo nie umiem/nie da się tutaj wyliczyć wyznaczników. Ale czy rzA nie
będzie 2?
8 cze 18:53
ICSP: W takim razie sprowadzaj do macierzy schodkowej.
Możesz dodawać(odejmować) od siebie wiersze przemnożone przez pewną stałą(identycznie jak z
równaniami, można je dodawać, odejmować itd.)
8 cze 18:57
mateusz: Czyli robię W2+(−1)W1 i otrzymamy:
8 cze 19:00
ICSP: 1. Nie umiesz odejmować(albo źle przepisałeś przykład)
2. Pisz od razu macierz z dopisaną kolumną wyrazów wolnych. Nie będzie trzeba liczyć dwa razy
tego samego
8 cze 19:03
mateusz: kurcze, błąd, znak źle miałem
8 cze 19:05
8 cze 19:06
ICSP: Rysujesz schodki i masz odpowiedź.
rzA = rzU = 2
liczba niewiadomych : 4
Teraz wyznacz w tej macierzy minor jednostkowy.
8 cze 19:09
mateusz: na jakiej zasadzie? jak to zrobić? bo nie rozumiem cały czas tej macierzy 2x4...
8 cze 19:14
ICSP: | | | | | |
Musisz mieć jedną kolumnę | oraz drugą kolumnę | |
| | | |
Jak doprowadzisz do takiej postaci nie ma większego znaczenia.
8 cze 19:18
mateusz: ok, nie wiem już nic... może byś mi ładnie rozpisał to?
8 cze 19:19
ICSP: Podam ci kolejne przekształcenia :
| | 1 | |
i na sam koniec W2 * − |
| |
| | 8 | |
8 cze 19:22
Jewels: i co na koniec z tym robić?
14 cze 18:26