| sinx | ||
Prosiłbym kogoś o wyjaśnienie/uzasadnienie dlaczego w granicach, lim →0 | =1 i na tej | |
| x |
| sinx | 1 | |||
podstawie: | = | |||
| 22x | 22 |
| sin3x | ||
A jak rozwiązać podobne zadania, typu | albo coś w tym stylu? | |
| 33x |
| 0 | |
| 0 |
| (sinx)' | cosx | ||
= | = cosx → 1, gdy x→0 (patrz wykres cosinusa) | ||
| x' | 1 |
| sinx | 1 | sinx | 1 | ||||
= | * | → | *1, gdy x→0 | ||||
| 22x | 22 | x | 22 |
| sin(3x) | 1 | sin(3x) | 1 | ||||
= | * | → | *1, gdy x→0 | ||||
| 33x | 11 | 3x | 11 |