zadanie 22
Alunia: Mając odcinki o długościach: 1, a i b, skonstruuj odcinek o długości x=a/b.
Mając odcinki o długościach a i b, gdzie a>b, skonstruuj odcinek o długości x= (a
2−b
2) /
(a+2b).
Nie mam pojęcia jak to zadanie zrobić, proszę, pomóżcie
8 cze 17:52
Janek191:

cz. I
Z tw. Talesa mamy
| b | | 1 | | a | |
| = |
| ⇒ b*x = a*1 = a ⇒ x = |
| |
| a | | x | | b | |
Proste ( linie przerywane ) są równoległe
8 cze 18:14
diana7: 2. Bierzemy sobie trójkąt ABC o kącie prostym A, w którym AC=b i BC=a. Po jego zewnętrznej
stronie budujemy kwadrat ABDE. Jeśli uda nam się znaleźć prostokąt o polu a
2−b
2 (równym polu
ABDE) i jednym z boków równym a+2b to koniec.
Przedłużmy AC poza A i zaznaczmy na tym przedłużeniu taki punkt F, że AF=a+2b. Następnie
narysujmy prostą równoległą do FB przechodzącą przez E. Prosta ta przecina AB w jakimś punkcie
T, no i F, A, T są trzema wierzchołkami szukanego prostokąta.
Może jest jakieś prostsze rozwiązanie

.
8 cze 18:36