zadanie 21
Alunia: a) Wykaż, że długości dwóch dowolnych boków trójkąta są odwrotnie proporcjonalne do wysokości
opuszczonych na te boki.
b) Oblicz wysokości trójkąta o bokach długości: 4, 5 i 7.
Prosze o pomoc
8 cze 17:49
Janek191:
| | a | | hb | |
a ) PΔ = 0,5 a*ha = 0,5 b*hb ⇒ a*ha = b*hb ⇒ |
| = |
| |
| | b | | ha | |
ckd.
8 cze 18:27
razor: | | 4+5+7 | | 16 | |
b) p = |
| = |
| = 8 |
| | 2 | | 2 | |
P
Δ =
√8(8−4)(8−5)(8−7) =
√8*4*3 = 4
√6
Do rozwiązania
8 cze 18:36
Janek191:
b ) a = 4 , b = 5, c = 7
Pole Δ z wzoru Herona
P=
√p*(p −a)*(p − b)*(p −c) =
√ 8*4*3*1 =
√96 =
√16*6 = 4
√6
oraz
P = 0,5 a*h
a = 0,5*4*h
a = 4
√6 ⇒ h
a = 2
√6
P = 0,5 b*h
b = 0,5*5*h
b = 4
√6 ⇒ h
b = 1,6
√6
| | 8√6 | |
P = 0,5 c*hc = 0,5*7*hc = 4√6 ⇒ hc = |
| |
| | 7 | |
8 cze 18:39
AS: do pytania b
a = 7 , b = 4 , c = 5
| | a2 + b2 − c2 | |
cos(γ) = |
| |
| | 2*a*b | |
sin(γ) =
√1 − cos2(γ)
h
a = b*sin(γ)
8 cze 19:06