całka
Paweł 23: jak policzyc taką całkę ∫√x−2*x dx jaką metodę zastosowac ?
8 cze 17:42
8 cze 17:52
Paweł 23: tak
8 cze 18:26
zombi: t=x−2
8 cze 18:41
bezendu:
Zombi pilne na gadu !
8 cze 18:53
Paweł 23: pilnie, pilnie !
8 cze 18:55
Paweł 23: nie wychodzi. jak policzę pochodną z x−2 to wychodzi 1. wtedy dt=dx . niestety zostaje nie
podstawiony x
musi byc inne rozwiązanie, tylko jakie
8 cze 19:04
zombi: √x−2 = √t
x = t + 2
8 cze 19:05
zombi: dostajesz
∫√t(t+2) dt to już chyba umiesz?
8 cze 19:08
Mila:
[x−2=t, dx=dt, x=t+2]]
I masz całkę:
∫t12*(t+2)dt=∫t32 dt +2∫t12dt=.. dokończ
8 cze 19:09
Paweł 23: jednak byłbym bardziej pewny gdybys mi przedstawił rozwiązanie do końca
8 cze 19:10
ICSP: √x − 2 * x = √x − 2 * (x − 2 + 2) = (√x−2)3 + 2 * √x − 2
8 cze 19:10
Paweł 23: dzięki
8 cze 19:12
ICSP: ale to nie jest wynik tylko wskazówka
8 cze 19:14