.
Pi: W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 cm, 12 cm wpisujemy prostokąty tak, że dwa boki
prostokąta są zwarte w przyprostokątnych i jeden wierzchołek prostokąta leży na
przeciwprostokątnej. Oblicz wymiary prostokąta o największym polu.
8 cze 17:19
Lukas:

Teraz z podobieństwa trójkątów
8 cze 17:25
Pi: Czy to będzie tak? a/b=(5−a)/(12−b)
?
8 cze 17:28
Lukas: ?
8 cze 17:30
Janek191:

a = 5 cm
b = 12 cm
c
2 = a
2 + b
2 = 25 + 144 =169
c = 13 cm
Z podobieństwa trójkątów mamy
12 y = 5*(12 − x) = 60 − 5x
y = 5 −
512 x
P = x*y = x*[ 5 −
512 x] = 5x −
512 x
2
| | − 5 | |
Funkcja kwadratowa P przyjmuje największą wartość dla x = p = |
| = 6 |
| | −1012 | |
więc
x = 6 oraz y = 5 −
512*6 = 5 − 2,5 = 2,5
=====================================
8 cze 17:33
8 cze 17:33
Pi: Dziękuję
8 cze 21:17