Funkcja.
Henry: 1.Dana jest funkcja y=2/3x+1 . Naszkicuj jej wykres. Na podstawie wykresu odpowiedz na
następujące pytania:
a) Jakie miejsce zerowe ma ta funkcja?
b) Dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje wartość 3?
c) Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie?
d) Dla jakich niedodatnie?
8 cze 17:11
Janek191:

y =
23 x + 1
a) y = 0 ⇔
23 x + 1 = 0 ⇔
23 x = − 1 ⇔ x = −
32 = − 1,5
b) y = 3 ⇔
23 x + 1 = 3 ⇔
23 x = 2 ⇔ x = 3
c) y > 0 ⇔ x > − 1,5
d) y ≤ 0 ⇔ x ≤ − 1,5
8 cze 17:16
5-latek:

| | 2 | |
A jak bedzie postac taka y= |
| ? |
| | 3x+1 | |
to wtedy wykres funkcji bedzie taki
8 cze 18:39