Proszę o pomoc :)
Pi: Wykaż, że istnieje wartość parametru m, dla którego funkcja opisana wzorem
f(x)=(m3−m2−9m+9)x2 + (15−m2)x−2m+1 jest funkcją liniową malejącą.
8 cze 17:02
pigor: ..., z własności funkcji liniowej malejącej , dana funkcja kwadratowa
f(x)=(m
3−m
2−9m+9)x
2+(15−m
2)x−2m+1 będzie funkcją liniową malejącą.
⇔ (m
3−m
2−9m+9=0 i 15−m
2<0 ⇔ m
2(m−1)−9(m−1)=0 i m
2<15 ⇔
⇔ (m−1)(m
2−9)= 0 i |m|<
√15 ⇔ (m=1 v m= −3 v m=3 ) i −
√15< m<
√15) ⇔
⇔
m∊{1,−√15, √15} c.n.w. . ...
8 cze 17:25
Lukas:
m3−m2−9m+9=0 i −m2+15<0
m3−m2−9m+9=0
m2(m−1)−9(m−1)=0
(m−1)(m2−9)=0
(m−1)(m−3)(m+3)=0
m=1 lub m=3 lub m=−3
m2−15>0
(m−√15)(m+√15)>0
m∊(−∞,−√15)suma(√15,∞)
8 cze 17:28
pigor: ..., przepraszam, kurde idę oglądać finał tenisa, bo
bzdety piszę oczywiście powinno być w ostatniej linijce tak:
⇔ m∊{1,−3,3} c.n.w.
8 cze 17:36
Mila:

Odp.
Nie istnieje takie m.
Część wspólna =Φ
8 cze 20:33
zawodus: Kurcze zdecydujcie się
8 cze 20:34
Eta:
Jakie "kurczę" ?
8 cze 20:35
zawodus: pieczone
8 cze 20:36
Mila:
Co to za nerwy? (Zamiast podziękować.)
f(x)=(m3−m2−9m+9)x2 + (15−m2)x−2m+1 jest funkcją liniową malejącą.
podstaw m=1
f(x)= 0*x2+(15−1)x −2+1⇔
f(x)=14x−1 to funkcja liniow rosnąca
m=−3
f(x)=0*x2+(15−9)x−2*(−3)+1
f(x)=6x+7 to funkcja liniowa rosnąca
Reszte sprawdź sam i ...
8 cze 20:40
pigor: ..., O kuźwa

przepraszam po raz drugi .za to 15− m
2< 0 ,
powinno być ⇔ |m|>p{15| itd.
z własności funkcji liniowej , dana funkcja kwadratowa
f(x)=(m
3−m
2−9m+9)x
2+(15−m
2)x−2m+1 jest funkcją liniową malejącą. ⇔
⇔ (m
3−m
2−9m+9=0 i 15−m
2<0 ⇔ m
2(m−1)−9(m−1)=0 i m
2>15 ⇔
⇔ (m−1)(m
2−9)= 0 i |m|> √15 ⇔ (m=1 v m= −3 v m=3 ) i (m<−√15 v m> √15) ⇔
⇔
m∊∅ , no to może autor postu (tematu) także się pomylił
w treści zadania

. ...
9 cze 00:01
Eta:
Ojjj
π....r pewnie
πgwy za dużo......
9 cze 00:02
pigor: ..., aaa tam, już mi się nie chce gadać na temat moich postów
dzisiaj, ale jeszcze trochę rozejrzę się w tematach i idę ...lulu ...
9 cze 00:24