trygonometria
marek: W rownolegloboku ABCD pzekatne dl. 6 i 8 cm przecinaja sie w punkcie P pod katem 120 stopni.
Oblicz dl. krotszego boku oraz pole tego rownolegloboku. Bardzo prosze o pomoc.
8 cze 16:55
Eta:

a,b >0 , |BD|= e=6 ,|AC|= f= 8
Z tw. kosinusów w trójkącie APD: b
2=......
| | 1 | |
P(ABCD)= |
| e*f*sin∡(e,f)= ........ |
| | 2 | |
8 cze 17:03
Janek191:

b
2 = 4
2 + 3
2 − 2*4*3*cos 60
o = ...
P = 2*0,5*3*4*sin 60
o + 2*0,5*3*4*sin 120
o = 12*sin 60
o + 12*cos 30
o = ...
8 cze 17:07
Eta:
8 cze 17:08
marek: B
2=16+9−12=13
B=
√13
Pole = 12
√3 cm3
8 cze 17:23