macierze
zadanie: Znajdz macierze ponizszych przeksztalcen w bazach
a) T: R2[x]→R2[x] okreslone wzorem T(f(x))=f(x−1); baza B={x2, x, 1}
T(x2)=(x−1)2=x2−2x+1=1*x2−2*x+1*1=(1, −2, 1)B
T(x)=x−1=0*x2+1*x−1*1=(0, 1, −1)B
T(1)=1=0*x2+0*x+1*1=(0, 0, 1)B
macierz przejscia to:
1 0 0
TB= −2 1 0
1 −1 1
dobrze?
8 cze 16:39
zadanie: nie macierz przejscia tylko macierz przeksztalcenia
8 cze 16:41
zadanie: b) T: M
2x2→M
2x2 okreslone wzorem T(X)=AX
| | | | | | | | | | | |
baza B={ | , | , | , | } gdzie ponadto A= | . |
| | | | | | |
| | | | | | | | | |
1* | +0* | −2* | +0* | =(1, 0, −2, 0)B |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
0*{ | +1* | +0* | −2* | =(0, 1, 0, −2)B |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
−1* | +0* | +3* | +0* | =(−1, 0, 3, 0)B |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
0*{ | −1* | +0* | +3* | =(0, −1, 0, 3)B |
| | | | | |
macierz przeksztalcenia to:
1 0 −1 0
0 1 0 −1
T
B=−2 0 3 0
0 −2 0 3
dobrze?
8 cze 16:57
zadanie: ?
8 cze 17:17
zadanie: ?
8 cze 22:16
zadanie: Przeksztalcenie liniowe T : R2→R3 przeprowadza [1; 1] na [0; 1; 2] i [−1; 1] na [2; 1; 0].
Jaka jest
macierz przeksztalcenia T wzgledem standardowych baz w R2 i R3?
bazy standardowe
w R2: B={(1, 0), (0, 1)}
w R3: C={(1, 0, 0), (0, 1, 0), (0, 0, 1)}
moge prosic dalej o pomoc?
8 cze 23:28
Krzysiek: musisz znaleźć T(1,0) i T(0,1)
przykładowo: T(0,1)=1/2T((1,1)+(−1,1))=1/2(T(1,1)+T(−1,1))=1/2((0,1,2)+(2,1,0)) i jest to druga
kolumna.
8 cze 23:36
zadanie: czyli to, ze przeksztalcenie liniowe T : R2→R3 przeprowadza [1; 1] na [0; 1; 2]
oznacza, ze T(1,1)=(0, 1, 2)? podobnie pozostaly
8 cze 23:48
zadanie: ?
9 cze 00:03
WueR:
Tak.
9 cze 00:28
WueR:
A w zadaniu trzeba wykorzystac wlasnosci przeksztalcenia liniowego.
9 cze 00:31
zadanie: dziekuje
9 cze 11:29
zadanie: a to zadanie co dalem na poczatku jest dobrze?
9 cze 17:55
zadanie: ?
9 cze 19:22
zadanie: ta macierz wyszla mi (do zadania 23:28)
−1 1
A=0 1
1 1
9 cze 20:01
Krzysiek: ostatnie ok. a te pierwsze zadania tez wydaje mi się,że jest dobrze.
9 cze 20:08
zadanie: dziekuje
9 cze 20:14