dowód planimetria
pytajnik: Wykaż, że w dowolnym trójkącie ABC prawdziwa jest równość a−b/a+b= sinα−sinβ/sinα+sinβ.
8 cze 15:45
Eta:
a>b i a, b>0
z tw. sinusów : a=2R*sinα , b= 2R*sinβ
| a−b | |
| =.............. i otrzymasz tezę |
| a+b | |
8 cze 16:27
Bogdan:
Pytanie do
pytajnika
| | b | | sinβ | |
Czy Twój zapis jest taki: a − |
| + b = sinα − |
| + sinβ ?, jeśli nie, to |
| | a | | sinα | |
weź liczniki i mianowniki w nawiasy, a najlepiej zacznij tu stosować kreskę ułamkową
8 cze 16:31
Eta:
8 cze 16:33
niq1ta: Zapis jest taki: (a−b)/(a+b)=(sinα−sinβ)(sinα+sinβ)
8 cze 16:59
niq1ta: Przepraszam− pomiedzy druga czescia rownania tez jest kreska ulamkowa
8 cze 17:00