Proszę o pomoc, potrzebuję na jutro! :<
kasiaa: 1. Funkcja f jest opisana wzorem f(x) = (x4 − 6x2 +9)/ √1−|x+1|. Wyznacz miejsce zerowe
funkcji f.
2. Wykaż, że funkcja f określona wzorem f(x) = (3x2 + 2x +3)/ x2 +1, gdzie x należy to R,
przyjmuje najmniejszą wartość 2 a największą 4.
3. Naszkicuj wykres funkcji okresowej, której dziedziną jest zbiór liczb całkowitych i która
spełnia jednocześnie warunki:
− ∧ x∊D f(x) > 0
− okresem podstawowym funkfji f jest liczba 6
− f(x) = 3 <=> [(x=−1 +6k ⋁ x=2+6k ⋀ k∊C]
4.Zbadaj na podstawie monotoniczności funkcji f(x) = x+3/x+2 w zbiorze (−2, +nieskończonosć)
5.Funkcje f(x) = (a+x)2 oraz g(x)=x2 + 3 gdzie x∊R, przyjmują tę samą wartość dla argumentu
−1
a) wykaż, że istnieją dwie wartości parametru a, spełniające warunki zadania
b) Dla wyznaczonej większej wartości parametru a oblicz najmniejszą oraz największą wartość
funki f w przedziale <−4,−1>
8 cze 15:34
kasiaa:
8 cze 16:53