okrag trójkąt planimetria
niq1ta: W trojkacie ABC o polu 8, kat przy wierzcholku C jest ostry, AC = 8 pierwiastkow z 2 i BC = 2.
Wyznacz obwod tego trojkata oraz promien okregu opisanego na tym trojkacie i wpisanego w ten
trojkat.
8 cze 15:23
ICSP: | | 1 | |
P = |
| |AC| * |BC| * sin α gdzie α = ∡ACB |
| | 2 | |
Trzeci bok policzysz np z twierdzenia cosinusów.
Promień okręgu opisanego z twierdzenia sinusów
| | 2P | |
Promień okręgu wpisanego ze wzoru : r = |
| gdzie P to pole trójkąta oraz a,b,c to |
| | a+b+c | |
długości jego boków.
8 cze 15:32