trapez opisany na okręgu planimetria
Ferdydurke : Trapez ABCD, w ktorym miara kata BAD wynosi 30 stopni i miara kąta ABC wynosi 45 stopni jest
opisany na okręgu o promieniu 10. Oblicz pole tego trapezu.
8 cze 15:20
Piotr 10: "Koniec i bomba, a kto czytał ten trąba."
8 cze 15:34
biała skarpeta i sandał :
Ja czytałem
8 cze 15:34
Eta:

h=2r=20
z własności trójkątów "ekierek" : |AD|=40 , |BC|=20
√2
| | a+b | |
z własności opisania trapezu na okręgu: a+b= 40+20√2 ⇒ |
| = 20+10√2 |
| | 2 | |
8 cze 15:51
niq1ta: Dzięki
8 cze 15:56