zadanie 13
Alunia: Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie S. Pole trójkąta ABS wynosi 9, a pola trójkąta
CDS jest równe 4. Wysokość trapezu jest równa 10. Oblicz pole trapezu.
8 cze 13:58
Bogdan:

Wysokość nie jest potrzebna.
Pole trapezu P = (
√9 +
√4)
2 = ...
8 cze 14:03
Alunia: skąd wziąłeś to obliczenie

?
8 cze 14:05
5-latek: Alu . Masz to w ksiazce i nawet wyprowadzone dlaczego tak . Wiec zobacz
8 cze 14:07
pigor: ...., lub: niech a>b − długości podstaw danego trapezu, wtedy
Pt=12(a+b)*10=
5(a+b)=? − szukane pole trapezu ABCD, to z warunków
zadania i tw. o polach Δ podobnych, tu ΔABS∼ΔCDS (cecha kkk) ⇒
⇒ h
1+h
2= 3k+2k=10 ⇒ k=2 ⇒
h1=6 i
h2=4 − dl. wysokości ΔABS
i ΔCDS odpowiednio, to
12a*6=9 i
12b*4=4 ⇒
a=3 i b=2 , zatem
Pt= 5(2+3)= 5*5=
25 j
2 − szukane
pole trapezu ABCD. ...
8 cze 14:47
Bogdan:
| | P2 | |
Trójkąty ABS i CDS są podobne w skali k, stąd |
| = k2 ⇒ P2 = k2P1 |
| | P1 | |
Łatwo jest wykazać, że pola trójkątów ASD i BSD są równe, oznaczam to pole P
3
| | ka | | kh + h | | ka | |
Trójkąty ABD i ESD są podobne: |
| = |
| ⇒ e = |
| |
| | e | | h | | k + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PASD = PBSC = P3 = |
| eh + |
| e*kh = |
| eh(1 + k) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | ka | | P3 | |
= |
| * |
| *h(1 + k) = U{1}[2}kah = k*P1 ⇒ k = |
| |
| | 2 | | k + 1 | | P1 | |
| P2 | | P2 | | P32 | |
| = k2 ⇒ |
| = |
| ⇒ P32 = P1*P2 |
| P1 | | P1 | | P12 | |
Pole trapezu P
T = P
1 + P
2 + 2P
3 = P
1 + P
2 + 2
√P1P2 = (
√P1 +
√P2)
2
8 cze 14:49
Bogdan:
Zamiast { wpisałem [, poprawiam ten fragment:
| | 1 | | P3 | |
P3 = ... = |
| kah = k*P1 ⇒ k = |
| |
| | 2 | | P1 | |
8 cze 15:12
Eta:

2 sposób:
P(tr)=(k+1)2*P2 , k >0 −−skala podobieństwa trójkątów o polach P
1 i P
2
P
3=P
4=k*P
2
P
1=k
2*P
2
P(tr)= P
1+p
3+P
4+P
2= k
2*p
2+2k*p
2+P
2= (k
2+2k+1)*P
2=
(k+1)2*P2
| P1 | | 9 | | 3 | |
| =k2 ⇒ k2= |
| ⇒ k= |
| |
| P2 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | |
P(tr)=( |
| +1)2*4= ......... = 25 [j2] |
| | 2 | |
8 cze 16:47
Alunia: Dziękuję bardzo wszystkim za rozwiąznia

Bardzo mi się przydały
8 cze 17:40