wartość bezwględna
Marta: Doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci |2p−4| −3|4−3p| dla p∊(−5,0)
Nie mam pojęcie jak się rozwiązuje takie wyrażenie z wartością bezwzględną
8 cze 13:55
pigor: ,,,, powiem tak: p∊(−5;0) ⇔ −5<p<0, teraz bierzesz sobie
np.p= −1 (bo... najłatwiejsze); podstawiasz do swojego wyrażenia
i liczysz najlepiej w pamięci, ale ja ci na początek rozpiszę np.
tak :
|2p−4|−3|4−3p|= |2*(−1)−4|−3|4−3*(−1)|= |−2−4|−3|4+3|=
= |−6|−3*|7|= −(−6)−3*7= 6−21= −15 − szukana wartość . ...