wyznacz brakujace wspolczynniki i poodaj wzor tej funkcji
patka: Punkt W (2, −5) jest wierzcholkiem paraboli bedacej wykresem funkcji f. Wyznacz brakujace
wspolczynniki i podaj wzor tej funkcji.
f(x) = ax2 + 12x + c
Nie wiem kompletnie jak tu wyliczyc a. Pomoze ktos?
8 cze 13:52
JL: wzory Viete,a
8 cze 13:55
patka: Nie bralam jeszcze czegos takiego. Na lekcjach na razie poslugujemy sie wzorami delty, p i q no
i postacia kanoniczna.
8 cze 13:56
JL: to napisz postac kanlniczną i rozwin ją
8 cze 14:05
Alunia: jesli w (2, −5) to p=2, q=−5
wtedy
f(x)=a(x−2)2−5
8 cze 14:08