stosunek pól
Alunia: Dany jest trójkąt ABC. Na bokach AB i AC wybrano punkty D i E takie, że odcinki DE i BC są
równoległe. Punkt D dzieli odcinek AB w stosuknu k:l.
a) Wyznacz stosunek pola trapezu BCED do pola trójkąta ADE.
b) Dla jakich wartości k i l stosunek pola trapezu BCDE do pola trójkąta ADE wynosi 15?
8 cze 13:49
pigor: ..., np. tak : niech stosunek |AD| : |DB|= k : l = kx : lx,
to z warunków zadania i własności podobieństwa ΔABC∼ΔAD
(cecha kkk) mamy np.
| | PBCDE | | PABC−PADE | | PABC | |
a) |
| = |
| = |
| −1= |
| | PADE | | PADE | | PADE | |
| | k+l | |
= ( |
| )2−1=(1+lk)2−1=1+2 lk+( lk)2−1=2 lk+( lk)2 ; |
| | k | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
2 lk+( lk)2=15 ⇔ (
lk)
2+2
lk −15=0 ⇔
⇔ (
lk+5) (
lk−3)=0 ⇒
lk = 3 ⇔
k : l = 1 : 3 . ...
8 cze 15:56
Alunia: Dziękuję bardzo
8 cze 16:54