Całka podwójna - sprawdzenie rozwiązania.
BobBudowniccz: Mam taki mały problem, rozwiązuję to zadanie już trzeci raz, i zawsze mi wychodzi 4/3 a w
odpowiedziach jest 1/8, i niestety nie potrafię znaleźć błędu. (Liczenie całki podwójnej), i
nie wiem czy źle zapisuję obszary całkowania. Niestety nie byłbym w stanie tego wszystkiego
tutaj zapisać bo zajęłoby mi to godzinę, więc zrobiłem skan swojego rozwiązania, załączam
link:
http://speedy.sh/sYvCR/calka.jpg bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem czy robię coś źle, czy to w odpowiedziach jest
błąd. Z góry dziękuję
8 cze 13:24
BobBudowniccz: Ktoś się podejmie?
8 cze 13:49
Krzysiek: jak napiszesz treść zadania mogę spojrzeć.
8 cze 13:51
MQ: Wg mnie dobrze wyliczyłeś.
8 cze 13:52
BobBudowniccz: obliczyć całkę podwójną: ((x*dxdy w obszarze D: x ≥0, y−2x = 0, 2y−x = 0, xy = 2
8 cze 13:55
8 cze 14:01
Krzysiek: to wolfram mówi tak samo,że w pierwszym wychodzi 4/3
8 cze 14:11
BobBudowniccz: zrobiłem 4 już z tej książki, i 3 się nie zgadzają... Parodia
8 cze 14:15