Całeczki :D
Seta222: Witam Potrzebuję pomocy przy całkach

1) ∫e
2xsine
x
2) ∫x2
x
3)∫e
2xsinx
Proszę o pomoc

Wiem , ze należy je rozwiązywać za pomocą metody przez części ale cały czas
dochodzę do tego samego
8 cze 12:31
pigor: ... , no to może i dobrze jeśli dochodzisz do tego samego
teraz ważne, ale musi to być (mi się nie chce tego liczyć) ze znakiem
− (minus

) , to przenieś to na lewą stronę dostaniesz 2 (dwie) całki,
które szukasz , więc podziel tylko obie strony przez to 2 i koniec zadania.
8 cze 12:49
Seta222: Ale czemu mam dzielić przez 2 ?
8 cze 12:54
Seta222: Kurcze nie rozumię posta pigora , czy mógłby ktoś to rozpisać ? Proszę ?
8 cze 13:05
Krzysiek: skoro piszesz,że otrzymujesz to samo to często tak właśnie wychodzi,że licząc całkę przez
części otrzymujemy coś w stylu:
∫f(x)dx=g(x)−∫f(x)dx
więc 2∫f(x)dx=g(x)
∫f(x)dx=1/2g(x)+C
8 cze 13:07
Seta222: A powiedz mi dlaczego i skąd się pojawia ta 2

Albo na jak mamy taki przykład ∫e
2xsinx mamy 5 poteam a ja nie wiem czemu
8 cze 13:11
Krzysiek: przenosisz całkę z prawej strony na lewą no i masz dwie takie same całki czyli 2* ta całka...
zapisz poprawnie ten przykład tam jest e2x czy e2x ?
8 cze 13:15
Seta222: ∫e2x sinx , e do potęgi 2x razy sinx
8 cze 13:19
8 cze 13:36