nieależnosc zdarzeń
tyu:
Proszę o pomoc w tym zadaniu
Z trzech osób A, B i C może na wycieczkę pojechać tylko jedna osoba. Osoby te rzucają kolejno
monetą: najpierw osoba A, potem B, potem C, potem A, itd. Na wycieczkę pojedzie ta osoba,
która pierwsza wyrzuci orła. Czy przy tej metodzie wszystkie osoby mają jednakową szansę na
wyjazd.
Odpowiedź uzasadnij.
Rozwiązanie jest tutaj
http://www.matematyka.pl/182163.htm
Wiem, ze p−stwo dla osoby
| | 1 | | 1 | | 4 | |
A − wynosi |
| + |
| + .. = |
| |
| | 2 | | 16 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
B − wynosi |
| + |
| + .. = |
| |
| | 4 | | 32 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
C − wynosi |
| + |
| + .. = |
| |
| | 8 | | 64 | | 7 | |
| | 4 | | 2 | | 1 | |
Ale jak zostały obliczone te sumy ciągów |
| , |
| , |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |