Ciąg geometryczny.
agata: Dla jakich liczb 1, sin3α, 0,5(cos3α+1) są odpowiednio pierwszym, drugim i trzecim wyrazem
pewnego ciągu geometrycznego ?
8 cze 11:41
Bogdan:
Dla ciągu geometrycznego zachodzi: a22 = a1 * a3
8 cze 11:47
agata: Tą zależność znam, tylko co dalej z obliczeniami ?
8 cze 11:53
Bogdan:
To zapisz ją najpierw tutaj i wykonaj obliczenia do miejsca, do którego potrafisz
8 cze 11:59
agata: sin23α=0,5(cos3α+1) /*2
2sin23α=cos3α+ sin2α+ cos2α
8 cze 12:07
Bogdan:
Inaczej: 2sin23α = cos3α + 1 i sin23α = 1 − cos23α
2(1 − cos23α) = cos3α + 1 kontynuuj
8 cze 12:11
52: sin3α2=0,5cos3α+1 /*2
2sin3α2=cos3α+2
2(1−cos3α2)=cos3α+2
2−2cos3α2=cos3α+2
−2cos3α2=cos3α
2cos3α2+cos3α=0
cos3α(2cos3α+1)=0
Dalej sama...
8 cze 12:12
agata: Wychodzi mi α=π3+2kπ3 lub α=π9+2kπ3 lub α=−π3+2kπ3 , czy dobrze
mi wyszło ?
8 cze 12:21
agata: Dziękuje za pomoc.
8 cze 12:29
Bogdan:
Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków, zapisy są wtedy czytelniejsze.
| | 1 | | 2 | | π | | 2 | | π | | 2 | |
α = |
| π + k* |
| π lub α = |
| + k* |
| π lub α = − |
| + k* |
| π |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Przy okazji − proszę zauważyć, gdzie w zapisie umieściłem k (k∊C)
Zapis 2kπ oraz zapis k*2π wyrażają tę samą wartość, ale zapisując k przed okresem 2π
wyraźniej pokazujemy długość okresu.
| 2kπ | | 2 | |
| = k* |
| π, po prawej stronie oddzielnie jest zapisana liczba całkowita k |
| 3 | | 3 | |
| | 2 | |
i okres |
| π, po lewej stronie te dwie wielkości są wymieszane. |
| | 3 | |
8 cze 12:39
agata: Dziękuje za pomocne uwagi
8 cze 12:42