Sprawdź.
Michał: Witam,czy ktoś mógłby mi sprawdzić czy wyszedł mi dobry wyniki?
Zad1 Dany jest ciąg arytmetyczny o wzorze ogólnym an=4−3n Różnica tego ciągu jest równa ?
Wyszło mi 4.
zad2 Wskaż liczbę składników w sumie 7+4+... (−116) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
Wyszło mi 42.
zad3 Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów ciagu an=5n−2
Wyszło mi 420.
Pozdrawiam.
8 cze 11:40
5-latek: Zadanie nr 1 an=4−3n to a1= 4−3*1= 4−3=1
a2= 4−3*2=4−6=−2
r= a2−a1 to r= −2−1 to r= przeciez to juz widac po wzorze an
Pokaz jak liczysz nastepne zadania
8 cze 11:49
Michał: Czyli w zad1 powinno wyjść −3 ?
Zad2
a1=7
r=a2−a1
an=a1(n−1)*r
−116=7(n−1)*(−3)
−3n−3+7=−116
−3n+4=−116
−3n=−120
n=40
Teraz wyszło mi 40 a nie 42.
8 cze 11:59
5-latek: popraw w zeszycie an=a1+(n−1)*r
a1=7
r= a2−a1= 4−7=−3
podsatwiamy do wzoru
−116= 7+(n−1)*(−3)
−116=7−3n+3
−116=−3n+10 i wylicz n
8 cze 12:07
Michał: Ok czyli n=42 ?
Zad 3
an=5n−2
s1=a1+an/2
a1=5*1−2=5−2=3
a15=5*15−2=45−2=43
s15=3+43/2 *15=28*15=420 ?
8 cze 12:14
52: 5*15≠45
5*15=75
8 cze 12:15
Michał: ok w takim razie powinno wyjść 570 ?
8 cze 12:19
52: Ale ja nie wiem jaki to jest ciąg, czy arytmetyczny cze geometryczny...
Najpierw trzeba to sprawdzić.
8 cze 12:20
Michał: arytmetyczny
8 cze 12:23
Michał: Tak brzmi zadanie ale wydaje mi się że jest to ciąg arytmetyczny.
Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów ciagu an=5n−2
8 cze 12:24
52: Nie ma zgadywania ....
Ok, jeśli jest arytmetyczny to r=const
r=an+1−an
8 cze 12:28
5-latek: Popatrz tam gdzie napisale S
1=a
1`+a
n/2
Po pierwsze jest to nieprawda bo S
1=a
1
| | a1+an | |
zapis na sume Sn jest taki Sn= |
| *n |
| | 2 | |
i masz a
15 policzone zle bo 5*15= 75 wiec to popraw i policz od nowa
PO lewej stronie masz KLIKNIJ po wiecej przykladow i zobacz tam jak sie zapisuje ulamki
Najlepiej to za pomoca duzej litery U
8 cze 12:28
Michał: Już się pogubiłem mógłbyś mnie bardziej naprowadzić ?
8 cze 12:47
5-latek: a
15=5n−2 to a
15= 5*15−2= 75−2=73
| | 3+73 | |
wiec S15= |
| *15 i to policz |
| | 2 | |
8 cze 12:50
Michał: Ok dzięki wielkie dla pewności
W zad1 wynik to −3
za2wynik to 42
w zad 3 wynik to 570
8 cze 12:57
5-latek: tak
teraz dobrze
8 cze 13:04