Wykaż że w trójkącie..
agata: Wykaż że w trójkącie zachodzi związek acosα=bcosβ, to ten trójkąt jest równoramienny.
8 cze 11:38
zorba:
Z tw. sinusów a=2R*sinα , b= 2R*sinβ
| | a | | b | |
|
| = |
| ⇒acosβ=bcosα ⇒ 2Rsinα*cosα=2Rsinβ*cosα /: 2R≠0 |
| | cosα | | cosβ | |
sinα*cosβ−cosα*sinβ=0
sin(α−β)=0 ⇒ α−β=0 ⇒ α=β
zatem: .............
8 cze 13:03
5-latek: ja mam malą wątpliwość.
Przeciez jesli dwa katy sa rowne to wcale nie oznacz ze ten trojkat jest rownoramienny .
Przeciez moze tez byc rownoboczny(bo trzeci kat tez moze byc rowny
8 cze 13:13
Bogdan:
Trójkąt równoboczny jest jednocześnie równoramienny, tak jak kwadrat jest prostokątem.
8 cze 13:15
zorba:
Trójkąt równoboczny .... jest trójkątem
równoramiennym
8 cze 13:15
zorba:
8 cze 13:17
5-latek: WItaj jeszcze raz
zorba
Okazuje sie ze tak . Znalazlem dowod na to w swojej ksiazce do geometrii . Jednak jeszce do
tego nie doszsedlem i dlatego moja watpliwosc
8 cze 13:23
5-latek:
Dziekujac oczywiscie Wam ze rozwianie watpliwosci uwazam ze nalezy stawiac takie pytania .
Np. Dlaczego trojkat rownoboczny jest trojkatem rownoramiennym ? i umiec taki dowod
przeprowadzic . I wiele innych
Jeszce raz dziekuje
8 cze 13:42
agata: Dziękuję zorba za pomoc 😉
8 cze 19:07