Oblicz cos2x.
agata: | | 6sinx + 5cosx | |
Oblicz cos2x, jeśli wiadomo, że |
| = 2 |
| | 4sinx + cosx | |
8 cze 11:24
Bogdan:
Założenie: 4sinx + cosx ≠ 0
| | sinx | | 3 | |
6sinx + 5cosx = 8sinx + 2cosx ⇒ |
| = |
| i sin2x + cos2x = 1 |
| | cosx | | 2 | |
Stąd wyznaczamy sinx i cosx następnie korzystamy z zależności: cos2x = cos
2x − sin
2x
8 cze 11:33
Bogdan:
Czy znasz agatko słowo dziękuje ?
8 cze 12:23
tyu: może jej nie ma przy komputerze teraz a podziękuję Ci kiedy przeczyta Twojego posta
8 cze 12:24
zorba:
@tyu ... jesteś adwokatem agatki?
8 cze 12:26
agata: Czy możliwa jest wynik cos2α= −513 ?
8 cze 12:26
agata: Tak, tak dziękuje, wcześniej nie napisałam bo rozwiązywałam zadanie.
8 cze 12:27
tyu:
@zorba
nie jestem adwokatem agatki, ale sam zamieszczam czasem prośbę o pomoc np o godzinie 22
lub po północy. Wczoraj np zamieściłem około 21.30 posta z prośbą o wyjaśnienie jednego
zadania. Mila mi odpisała po jakiś 30 minutach, ale ja po zamieszczeniu tego posta
(jakieś 5−10 min. po zamieszczeniu) stwierdziłem "że na dzisiaj koniec z matematyką" i nie
było mnie na forum od tamtego momentu. Dopiero dzisiaj wszedłem i zobaczyłem, czy ktoś mi
pomógł. Okazało się, że zrobiła to Mila i dzisiaj jej podziękowałem. Tak jak zawsze
dziękuję, gdy się jakoś zaangażuje w rozwiązanie zadania, którego nie rozumiem.
To, że ktoś od razu nie podziękuje za rozwiązanie zadania, nie oznacza, że brak mu
wychowania.
Najlepiej wyszukać posty, w których się pomogło innym użytkownikom np w dniu poprzednim,
i zobaczyć, czy podziękowali autorowi wyjaśnienia za jego pomoc. Ale nie będę uczył księdza
pacierza... każdy z Was wie jak używać różnych funkcji, jakie przewiduje forum
Napisałem poprzedniego posta w tym wątku, bo nie chciałem, ażeby Ci, którzy matmę rozumieją i
tutaj pomagają, się zniechęcili do dalszej pomocy, bo już takie wpisy widziałem.
8 cze 13:11
zorba:
8 cze 13:14