matematykaszkolna.pl
Oblicz cos2x. agata:
  6sinx + 5cosx  
Oblicz cos2x, jeśli wiadomo, że

= 2
  4sinx + cosx  
8 cze 11:24
Bogdan: Założenie: 4sinx + cosx ≠ 0
 sinx 3 
6sinx + 5cosx = 8sinx + 2cosx ⇒

=

i sin2x + cos2x = 1
 cosx 2 
Stąd wyznaczamy sinx i cosx następnie korzystamy z zależności: cos2x = cos2x − sin2x
8 cze 11:33
Bogdan: Czy znasz agatko słowo dziękuje ?
8 cze 12:23
tyu: może jej nie ma przy komputerze teraz a podziękuję Ci kiedy przeczyta Twojego posta
8 cze 12:24
zorba: @tyu ... jesteś adwokatem agatki?
8 cze 12:26
agata: Czy możliwa jest wynik cos2α= −513 ?
8 cze 12:26
agata: Tak, tak dziękuje, wcześniej nie napisałam bo rozwiązywałam zadanie.
8 cze 12:27
tyu: @zorba nie jestem adwokatem agatki, ale sam zamieszczam czasem prośbę o pomoc np o godzinie 22 lub po północy. Wczoraj np zamieściłem około 21.30 posta z prośbą o wyjaśnienie jednego zadania. Mila mi odpisała po jakiś 30 minutach, ale ja po zamieszczeniu tego posta (jakieś 5−10 min. po zamieszczeniu) stwierdziłem "że na dzisiaj koniec z matematyką" i nie było mnie na forum od tamtego momentu. Dopiero dzisiaj wszedłem i zobaczyłem, czy ktoś mi pomógł. Okazało się, że zrobiła to Mila i dzisiaj jej podziękowałem. Tak jak zawsze dziękuję, gdy się jakoś zaangażuje w rozwiązanie zadania, którego nie rozumiem. To, że ktoś od razu nie podziękuje za rozwiązanie zadania, nie oznacza, że brak mu wychowania. Najlepiej wyszukać posty, w których się pomogło innym użytkownikom np w dniu poprzednim, i zobaczyć, czy podziękowali autorowi wyjaśnienia za jego pomoc. Ale nie będę uczył księdza pacierza... każdy z Was wie jak używać różnych funkcji, jakie przewiduje forum Napisałem poprzedniego posta w tym wątku, bo nie chciałem, ażeby Ci, którzy matmę rozumieją i tutaj pomagają, się zniechęcili do dalszej pomocy, bo już takie wpisy widziałem.
8 cze 13:11
zorba: emotka
8 cze 13:14