Matematyka uzytkowa - prosze o pomoc!
smyk: 1.W pewnym przedsiębiorstwie koszt jednostkowy produkcji wyraża się wzorem: k(x)=82+0,02x+300/x
, natomiast cena sprzedaży jednostki wzorem p(x)=100−0,01x . Znajdź produkcję x
maksymalizującą zysk przedsiębiorstwa.
2.W pewnym banku kapitał 10000 utworzył po 2,5 roku wartość 20000zł przy półrocznej
kapitalizacji. Ile zyskałby właściciel kapitału gdyby przy tej samej stopie procentowej
zastosowano kapitalizację miesięczną.
3.Kwotę 10000 zł ulokowano w banku, gdzie oprocentowanie w skali roku było równe 5%. Odsetki
kapitalizowane były miesięcznie. Jaka była wartość naliczonych odsetek po 1,5 roku.
4.W pierwszym roku oprocentowanie lokaty wynosiło 10%, w drugim 8%, w trzecim 4%. Kapitalizacja
przez pierwsze 1,5roku była półroczna, a potem kwartalna. Oblicz wartość 10000zł za 3 lata.
5. Lokujemy w banku kwotę P na 1,5 roku przy rocznej stopie procentowej R. Ile odbierzemy,
jeśli :
a) P=3200zł R=12% kapitalizacja półroczna
b) P=9500zł R=10% kapitalizacja miesięczna
6. Oblicz efektywną stopę procentową przy R=16% i kapitalizacji kwartalnej.
7. Stopa procentowa wynosi 12%, a bank kapitalizuje odsetki co pół roku. Co jest bardziej
opłacalne: ulokować pieniądze w banku czy zainwestować 8000zł i otrzymać po roku 11500zł.
8. Ile powinno wynosić oprocentowanie lokaty żeby po upływie 4 lat podnieść kapitał.
9. Jaki kapitał otrzymamy po 6 latach, jeżeli bank kapitalizuje odsetki co kwartał i przez
pierwsze 3 lata gwarantuje 11%. A przez następne 3 lata 10%. Wpłacamy 6000zł.
10. Na książeczka oszczędnościową wpłacono 1200zł, po roku wpłacono 2000zł, a po kolejnym roku
wypłacono 300. Ile zostało na książeczce (oprocentowanie 6%).
8 cze 10:19
Hajtowy:
Może zapytam... Jeśli jesteś na studiach (bo chyba jesteś) to co robiłeś przez cały rok?
8 cze 10:29