Obliczenie całki
mratek: Mógłby mi ktoś pomóc rozbić całkę
∫tt+4dt
mam jakieś zaćmienie chyba przy takim banalnym przykładzie..
7 cze 23:45
anulaa: może podziel licznik przez mianownik
7 cze 23:50
mratek: niby jak, możesz jaśniej?
7 cze 23:53
ICSP: Zapisz ta całkę za pomocą dużej literki U
7 cze 23:55
anulaa: ze schematu rozwiązywania całek wymiernych
mamy t:t+4 = 1 i −4 reszty
7 cze 23:55
anulaa: dt
7 cze 23:56
Toskan: sam ułamek
| t | | t + 4 − 4 | |
| = |
| = 1 − 4(t+4)−1 |
| t + 4 | | t + 4 | |
8 cze 06:20