Geometria
matstus: Na bokach AB, BC oraz AC trójkąta ABC, punkty a,b,c są obrane odpowiednio tak, że Ac= Ab, Ba=
Bc oraz Ca=Cb. Udowodnij, że punkty a,b,c są punktami styczności z okręgiem wpisanym w ten
trójkąt.Jakaś wskazówka


!
7 cze 23:24
Michał:

Założenie:
Trójkat ABC − rożnoboczny
Ac = Ab
Ba = Bc
Ca = Cb
Teza:
a, b,c punkty styczności z okręgiem wpisanym w trójkąt ABC
7 cze 23:38
Michał:

Dowód przeprowadziłbym na podstawie twierdzenia o odcinkach stycznych tj.:
Odcinki dwóch stycznych, poprowadzonych do okręguu z punktu którego odległość od srodka okregu
jest większa niż promień − wyznaczone przez ten punkt i odpowiednie pkt styczności − mają tą
samą długość.
7 cze 23:43
kama: Jeśli się nie mylę to jak mamy koło wpisane w figurę to odległości z jednego wierzchołka do
punktu styczności z tym kołem są takie same. Niby posługując się samymi założeniami można to
udowodnić. Tylko nie jestem pewna jak to zapisać.
7 cze 23:45