Wielomian w postaci trójmianów kwadratowych
uots: Przedstaw wielomian w jako iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych o współczynnikach całkowitych.
w(x)=x4−3x2+4x−3
wiem, że można to zrobić rozwiązując np takie równanie:
x4−3x2+4x−3=(x2+ax+1)(x2+bx−3)
ale szukam jakiegoś innego sposoby
7 cze 22:09
ICSP: a dlaczego np nie (x
2 + ax − 1)(x
2 + bx + 3)
7 cze 22:12
Lukas:
w(x)= (x2−x+1)(x2+x−3)
w drugim policz deltę
7 cze 22:14
uots: no to jest mniej więcej to samo, tylko inaczej zapisane..
ja szukam zupełnie innego sposobu
7 cze 22:15
ICSP: Możesz poczytać o metodzie Ferrariego.
7 cze 22:16
Bogdan:
Np. tak:
W(x) = x4 − 3x2 + 4x − 3 = x4 − 2x2 + 1 − x2 + 4x − 4 = (x2 − 1)2 − (x − 2)2 =
= (x2 − 1 − x + 2)(x2 − 1 + x − 2) = (x2 − x + 1)(x2 + x − 3)
7 cze 22:26